Depresia este o umbrelă sub care se ascund mai multe tulburări din acest spectru. Diferențele dintre tipurile de depresie pot veni din severitatea bolii, din modul de manifestare, durată sau factori declanșatori și pot ajuta psihologul să adapteze planul terapeutic pentru a răspunde cât mai bine nevoilor pacientului.
Este important să definim clar nu doar afecțiunea cu care ne confruntăm, ci și nuanțele sale, pentru că acest lucru asigură succesul tratamentului. Abordarea pacientului ca un tot și a bolii cu toate particularitățile sale sunt esențiale și reprezintă piatra de temelie a fiecărui plan terapeutic construit la Alegria pentru cei care ne cer ajutorul.
Explicăm, în cele ce urmează, în câte moduri se poate manifesta depresia. Și reluăm îndemnul de a apela la psihoterapeuți cu experiență dacă te confrunți cu această tulburare sau ai un apropiat care are nevoie de ajutor și ezită să-l ceară. Abordarea timpurie înseamnă redescoperirea rapidă a bucuriei care vine din interior, abordarea întârziată îngreunează recuperarea și poate duce la afectarea vieții pe mai multe planuri.
Este important să ne prețuim sănătatea emoțională și mintală, fără de care nu suntem complet sănătoși.
Tipuri de depresie și simptomele asociate cu acestea
Alături de anxietate, depresia este tulburarea psihică cel mai frecvent diagnosticată, la nivel mondial. Afectează copii, adolescenți, adulți și vârstnici deopotrivă, 280 de milioane de persoane trăind cu această povară în toată lumea, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
3,8% din populație suferă, așadar, de aceeași boală. Și totuși, nu e aceeași boală. Depresia are mai multe fețe. Există, de exemplu, depresia postpartum, care afectează peste 10% din femei după ce nasc, depresia sezonieră sau cea asociată tulburării bipolare, care trebuie să integreze tratamentul ambelor afecțiuni. Detaliem, în cele ce urmează principale tipuri de depresie, dar și pe cele mai puțin întâlnite sau pe cele specifice femeilor, simptomele lor, ca să le poți recunoaște, și terapiile recomandate.
Tulburarea depresivă majoră
Este tipul clasic de depresie, caracterizat de o stare persistentă de tristețe profundă sau vid interior, cu pierderea totală a interesului pentru orice fel de activități, chiar și pentru cele care sunt de obicei plăcute. Simptomele includ tulburări de somn (insomnie sau hipersomnie), pierderea apetitului și scădere în greutate, lipsa energiei, lipsa capacității de concentrare și de decizie și un sentiment apăsător de inutilitate. Pot apărea obsesia pentru moarte și gândurile suicidare.
Depresia majoră este tratată, de regulă, prin psihoterapie și medicație specifică (inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sau inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei). Exercițiile fizice regulate, menținerea unei rutine zilnice și sprijinul social pot avea un impact pozitiv asupra recuperării.
Tulburarea depresivă persistentă
Cunoscută și ca tulburare depresivă recurentă sau distimie, aceasta este o formă de depresie moderată, care nu atinge severitatatea depresiei majore, însă durează cel puțin doi ani. Multe persoane diagnosticate cu acest tip de depresie sunt capabile să funcționeze de la o zi la alta, ducându-și la bun sfârșit sarcinile asumate acasă și la locul de muncă, dar în cea mai mare a timpului se simte triste și demotivate. Sentimentul de inadecvare ori lipsa de speranță, oboseala cronică și dificultățile de concentrare sunt specifice tulburării distemice.
Similar cu depresia majoră, tratamentul poate include psihoterapie și medicație antidepresivă. Deoarece simptomele sunt cronice, este esențială o monitorizare pe termen lung și ajustarea tratamentului în funcție de evoluția pacientului. Grupurile de sprijin pot fi benefice pentru acești pacienți.
Depresia bipolară
Depresia bipolară descrie tulburarea cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu tulburare bipolară. Este una din extremele experimentate de aceste persoane, care, după ce trec prin perioade marcate de un nivel crescut de energie (faza maniacală, euforică, cu comportament impulsiv și nevoie redusă de somn), traversează episoade depresive, în care simptomele sunt asemănătoare celor din tulburarea depresivă majoră.
Gestionarea tulburării bipolare implică stabilizatori ai dispoziției, precum litiul, și antipsihotice atipice. Psihoterapia poate ajuta la recunoașterea declanșatorilor și la dezvoltarea strategiilor de coping, iar un stil de viață echilibrat, evitarea stresului și o rutină de somn stabilă sunt esențiale pentru echilibrarea pacienților diagnosticați cu această tulburare.
Tulburarea afectivă sezonieră
Depresia sezonieră, specifică sezonului rece, se instalează pe măsură ce zilele se scurtează și avem la dispoziție tot mai puține ore cu lumină naturală. Schimbarea dispoziției poate rezulta din modificări ale ritmului zilnic natural al organismului, ale sensibilității ochilor la lumină sau ale funcționării mesagerilor chimici precum serotonina și melatonina și se manifestă prin letargie, izolare și creșterea apetitului și a preferinței pentru carbohidrați.
Terapia cu lumină, psihoterapia și medicația dau rezultate în cazul acestei tulburări, iar expunerea la lumină naturală și activitățile în aer liber pot contribui la ameliorarea simptomelor.
Depresia psihotică
Numită și psihoză depresivă, aceasta este o formă de depresie majoră care include simptome psihotice, cum sunt halucinațiile și delirurile, paranoia, un comportament dezorganizat, dificultăți de comunicare și izolare socială. Diferă de depresia obișnuită prin faptul că afectează percepția realității, determinând persoana afectată să creadă lucruri care nu sunt reale sau să aibă viziuni false.
Cauzele exacte ale depresiei psihotice nu sunt pe deplin înțelese, dar sunt implicați mai mulți factori: dezechilibre chimice la nivelul creierului (neurotransmițători precum serotonina, dopamina), istoric familial de depresie sau psihoză, o traumă sau o afecțiune medicală asociată (de exemplu, o tulburare neurodegenerativă).
Psihoterapia trebuie însoțită de tratament medicamentos administrat sub supravegherea unui medic psihiatru, iar dacă există riscul ca pacientul să-și facă rău, se impune internarea.
Depresia postpartum sau postnatală
Este unul dintre tipurile de depresie care afectează exclusiv femeile, manifestându-se după naștere, prin tristețe profundă, anxietate, iritabilitate, un nivel scăzut de energie, lipsă de interes și de motivație, tulburări de somn și incapacitatea de a crea o legătură emoțională cu nou-născutul.
Depresia postnatală este declanșată de fluctuațiile hormonale majore care au loc în organism imediat după nașterea, iar dacă persistă, necesită tratament specializat. Consilierea psihologică este esențială pentru depășirea acestei stări, dar în anumite cazuri se poate apela și la medicație. Sprijinul familiei și al prietenilor joacă un rol crucial în recuperare, la fel discuțiile cu alte femei care au trecut prin această situație.
Tulburarea disforică premenstruală
Este un alt tip de depresie care afectează exclusiv femeile, o formă severă a sindromului premenstrual, pusă de medici pe seama schimbărilor hormonale și caracterizată de alterarea emoțiilor, comportamentului și stării fizice. Simptomele debutează în săptămâna de dinaintea menstruației și dispar la câteva zile după debutul acesteia. Este vorba despre iritabilitate sau chiar furie excesivă, anxietate, o stare tensională, sentimente de disperare și lipsă de valoare, labilitate emoțională, scăderea interesului pentru activitățile zilnice, dificultăți de concentrare, oboseală excesivă sau lipsă de energie.
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pot reduce simptomele. Psihoterapia pe termen lung poate produce însă schimbări benefice de durată, alături de câteva schimbări esențiale în stilul de viață – o dietă echilibrată, odihnă de calitate, deprinderea unor tehnici de relaxare și practicarea regulată a sportului.
Depresia asociată menopauzei
Este strâns legată de fluctuațiile hormonale specifice acestei etape din viața femeii și este caracterizată de modificări ale dispoziției, anxietate și iritabilitate, tristețe persistentă și lipsă de interes pentru activități plăcute, oboseală, tulburări de somn, probleme de concentrare și de memorie, scăderea libidoului. Toate acestea însoțesc simptomele fizice specifice instalării menopauzei: dureri de cap, tulburări gastrointestinale, bufeuri.
Terapia de substituție hormonală poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen și la ameliorarea simptomelor, iar psihoterapia este eficientă în gestionarea gândurilor negative și a episoadelor anxioase.
Depresia situațională
Depresie reactivă, care apare ca răspuns la un eveniment stresant sau traumatic din viața unei persoane, aceasta are o cauză clar identificabilă și este, de obicei, temporară. Poate apărea după decesul unei persoane dragi sau după o despărțire, din cauza unei probleme financiare sau de sănătate, pe fondul unei probleme majore la locul de muncă sau ca efect al unei traume (abuz, accident). Tristețea, anxietatea, demotivarea și izolarea resimțite de pacientul cu depresie situațională sunt tratate eficient prin psihoterapie. Discuțiile cu prietenii, familia sau grupurile de suport sunt esențiale pentru procesul de vindecare, iar meditația și exercițiile de respirație pot contribui la reducerea anxietății.
Depresia indusă de droguri
Este o tulburare care apare ca urmare a consumului de substanțe psihoactive sau după întreruperea acestora (în sevraj). Poate fi temporară sau persistentă, în funcție de tipul de drog utilizat, durata consumului și vulnerabilitatea individuală, iar tratamentul poate fi de durată și plin de provocări. Primul pas, esențial, este eliminarea substanței cauzatoare, sub supraveghere medicală specializată. Urmează o combinație de terapie cognitiv-comportamentală și terapie de suport, care ajută pacienții să înțeleagă cauzele consumului, să dezvolte mecanisme sănătoase de coping și să evite recăderile. În anumite cazuri, poate fi necesată medicația.
Redescoperă bucuria care vine din interior, cu sprijinul terapeuților Alegria
Viața este frumoasă, chiar dacă acum poate nu ți se pare așa. În ciuda provocărilor și a încercărilor, a zilelor mai puțin bune și a pierderilor cu care ne confruntăm fiecare dintre noi la un moment dat, viața ne aduce și zâmbete, iubire, prietenie și împlinire. Așa cum poate fi tristă, poate fi și solară și nu merită doar trăită, ci trebuie savurată.
Redescoperă bucuria care vine din interior și te face să vezi partea cea mai frumoasă a lumii, cu sprijinul terapeuților Clinicii Alegria! Avem „instrumentele” necesare pentru a trata toate tipurile de depresie: experiență, empatie, atenție, răbdare, grijă și dedicare. Vino să ne cunoaștem! Fă-ți o programare și pășește pe drumul spre vindecare.