Principala problemă din cauza căreia apar neînțelegeri în cadrul unui cuplu o reprezintă deficiența în comunicare și tehnicile diferite de rezolvare a situațiilor dificile.
Rezolvarea eficientă a problemelor include abilitatea de a defini în mod clar caracteristicile unei probleme, generarea de soluții alternative, colaborarea cu partenerul/a în evaluarea avantajelor și dezavantajelor fiecărei soluții, punerea de acord pentru cea mai bună rezolvare și conceperea unui plan specific pentru implementarea ei.
Când e momentul să apelezi la psihoterapie de cuplu?
Relația de cuplu este una dintre sursele bunăstării personale, așadar problemele care apar în cadrul ei trebuie rezolvate cât mai rapid. Iată câteva semne care arată că este momentul ca tu și partenerul/a tău să cereți ajutorul unui psihoterapeut specializat:
- când există o suferință oricât de mică, care îți dereglează echilibrul interior
- în momentul în care apar certuri, neînțelegeri tot mai dese
- lipsa de comunicare
- probleme sexuale
- infidelitate
- divergențe cauzate de creșterea și educarea copiilor.
Se recomandă ca terapia de cuplu să fie insotita și de ședințe individuale de terapie, mai ales în cazurile de violență domestică, infidelitate, dependențe.
Scopul unei terapii nu este de a salva cuplul cu orice preț. Paradoxul este că o terapie de cuplu reușită poate însemna deopotrivă restabilirea echilibrului într-o relație, însă poate însemna și separarea, acceptată și conștientizată de ambii parteneri, ca soluție de continuare a vieții fiecaruia.