Skip to content
Alegria

Tulburări de spectru autist

Echipa noastră dedicată de specialiști are grijă de copilul tău și îi oferă intervenție personalizată, cu un plan de recuperare bine structurat și intervenție terapeutică, atât individuală cât și de grup.

Fă o programare

Descriere

Autismul este o afecțiune neurologică legată de dezvoltarea creierului, ale cărei cauze nu se cunosc.

Cu ajutor de specialitate oferit de echipa pluridisciplinară (medic psihiatru, psiholog clinician, terapeut ABA, logoped, coordonator BCBA, terapeut de integrare senzorială și ocupațională) din Clinica Alegria, copiii dumneavoastră învață, își fac prieteni și își petrec timpul într-un mod plăcut.

Copiii diagnosticați cu autism beneficiază de servicii decontate de terapie ABA în cadrul subprogramului național de sănătate (în limita locurilor disponibile). Părinții primesc îndrumare în ceea ce privește evoluția copilului și continuarea terapiei acasă din partea coordonatorului și terapeutului și sunt incluși în grupul de suport alături de ceilalți părinți ai copiilor diagnosticați cu autism.

Clinica Alegria a creat servicii pentru autism care oferă:

  • Consult de specialitate/psihiatrie pediatrică decontat de Casa Națională de Sănătate
  • Evaluare psihologică
  • Evaluare psihologică comportamentală în colectivitate – necesară atunci când copilul merge la grădiniță sau la școală
  • Terapie ABA
  • Logopedie
  • Integrare senzorială
  • Coordonare BCBA
  • Grupuri de socializare
  • Grupul ,, Prieteniei” pentru tinerii cu TSA/Asperger
  • Terapia -Teoria Minții pentru copii/adolescenți cu sindrom Asperger.
  • Grup de suport pentru părinți
  • Psihoterapie individuală pentru părinți.

Diagnosticul autismului și inițierea timpurie a terapiei sunt importante pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Neexistând modalități de prevenire, urmărirea comportamentului copilului și adresarea către medicul specialist în situația în care considerați că bebelușul nu se dezvoltă normal sunt foarte importante.

Unele dintre simptomele pe care le pot remarca părinții încă din primele luni de dezvoltare ale copilului sunt:

  • copilul evită sau are dificultăți în menținerea contactului vizual cu ceilalți;
  • copilul nu răspunde la nume până la vârsta de 9 luni;
  • lipsa exprimării non-verbale a stărilor emoționale precum fericire, tristețe, surprindere etc;
  • copilul nu reacționează la jocurile simple interactive, până la vârsta de 12 luni;
  • lipsa abilităților lingvistice/nu gângurește, nu verbalizează
  • preferință pentru izolare, copilul alege să se joace singur, nefiind interesat să se joace cu ceilalți copii
  • comportament repetitiv – se învârte în cerc, flutură mâinile, etc.
  • abilități de comunicare slab dezvoltate
  • sensibilitate prea mică sau prea mare la zgomote sau atingeri
  • dificultate în schimbarea rutinei zilnice
  • atenție obsesivă pentru unele lucruri sau atașament inadecvat pentru anumite obiecte.


Chestionar screening pentru identificarea precoce a Tulburării de Spectru Autist

Chestionarul screening este aprobat încă din 2014 printr-un Ordin al Ministerului Sănătății și permite identificarea primelor semne ale unei tulburări de spectru autist, menite să indrume părintele către un specialist.

Chestionarul cuprinde 9 întrebări, durează între 5 și 10 minute și poate ajuta părintele să își dea seama din timp dacă copilul poate dezvolta acest  tip de întârziere sau dacă deja simptomele au apărut.

Dacă la  screening copilul a obținut peste 6 puncte, el trebuie evaluat de către  un psiholog, evaluarea psihologică fiind un pas important către un  diagnostic. Dacă scorul obținut este peste 10 (scor care indică elemente  de TSA), copilul are nevoie de o consultație la medicul specialist psihiatru.

Care sunt pașii?

  1. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să faci o programare la medicul de psihiatrie pediatrică – consult realizat în baza biletului de trimitere obținut de la medicul de familie.
  2. Urmează evaluarea psihologică realizată de psihologul clinician cu teste standardizate:
  3. După ce se realizează evaluarea psihologică se recomandă planul de terapie care va fi discutat și prezentat părinților.
    • ASRS – sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.
    • ABAS – Oferă o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor (acele abilităţi practice de zi cu zi care sunt necesare pentru ca persoana să funcţioneze şi să corespundă cerinţelor mediului înconjurător, incluzând aici şi capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar şi interacţiunea cu alţi oameni). Acest instrument are o arie largă de utilitate, aplicându-se de la nou-născuți și până la vârsta de 89 de ani.
    • DENVER – instrument consacrat în detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Poate fi aplicat pentru identificarea și monitorizarea problemelor cognitive și comportamentale la preșcolari.
    • BASC2 – reprezintă un sistem multidimensional și multimetodic, utilizat în evaluarea comportamentului și a percepției de sine, pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 2 și 25 de ani.
    • CONNERS-3 – continuă tradiția unei evaluări centrate și amănunțite pe ADHD și pe problemele din tulburările relaționale care apar în rândul copiilor și tinerilor. Este o evaluare multi-perspectivă (părinte, cadru didactic și autoevaluare) a copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care ia în considerare mediul familial, școlar și social.
    • WISC IV – scala de inteligență Weschsler pentru copii – editia a patra – este un instrument clinic ce evaluează abilitatea cognitivă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 ani și 16 ani. Scala WISC IV oferă scoruri compozite care reprezintă funcționarea intelectuală în domenii cognitive specifice ( ex. Indicele de înțelegere verbală, Indicele raționamentului perceptiv, Indicele memoriei de lucru și Indicele vitezei de procesare).
  4. În fiecare lună, fiecare părinte va primi planul de terapie, iar după un număr de ședințe, în funcție de evoluția copilului și nivelul de abilități, va participa  la grupurile de socializare alături de alți copii.
  5. După însușirea primelor programe de terapie, copilul va începe și terapia logopedică alături de alt psiholog clinician, care are formare în logopedie pentru copii cu tulburări de dezvoltare. Acesta realizează evaluarea logopedică și planul de logopedie

De ce să alegi Clinica Alegria

Clinicile Alegria oferă o gamă largă de servicii de psihiatrie, psihoterapie și evaluări psihologice, toate adaptate nevoilor individuale ale pacienților.

talk
Medici și terapeuți specializați

Te așteaptă o echipă formată din medici și psihoterapeuți specializați, pregătiți să îți ofere cele mai bune servicii.

couch
Mediu primitor și sigur

Aici vei găsi un mediu plăcut, unde te vei simți confortabil să discuți despre problemele tale și vei fi primit cu căldură de fiecare dată.

cloud
Mereu alături de tine

Obiectivul nostru este ca tu să îți recapeți bucuria și pofta de viață, precum și depășirea perioadelor dificile.

benefit-expertise
Expertiză de top

Echipă multidisciplinară cu specialiști avizați pentru evaluare, terapie și eliberare de documente pentru comisiile de specialitate.

Echipa noastră

Părerile pacienților noștri

Co
Costi Balan 2024-10-22

Recomand această clinică, OAMENII care lucrează aici sunt cu adevărat specialiști, eu lucrez/ fac terapie cu dl. Dr. Brâncuși Alexandru, un om special, un adevărat specialist, de fiecare dată când merg la terapie, abia astept sa ne vedem. Într-adevăr asa cum spune motto- ul clinicii" bucuria vine din interior ", sunteți minunați, va multumesc pentru că sunteți.

El
Elena Georgiana Albert 2024-10-18

Este o clinica foarte buna.Aci am cunoscut un psiholog excepțional în persoana domnului brandus alexandru care ma ajuta forte mult și pe aceasta cale țin sa ii mulțumesc mult .

Al
Alexandru Mandea 2024-10-15

Il recomand cu tot dragul pe Dl. Dr. Andrei Barbu, fiind un om de incredere, prietenos, empatic si la curent cu lumea din ziua de azi, venind cu solutii care se pliaza bine pe prezent. Explicatiile, rabdarea si strategia datorate profesionalismului lui m-au ajutat sa fac progrese mari intr-o perioada destul de scurta de timp.

Ga
Gabriela Calin 2024-10-04

Am avut o experiență foarte pozitivă cu doamna dr.Anca Rusu, care a reușit să creeze un mediu sigur și confortabil pentru copilul meu. Este un profesionist dedicat și foarte empatic, care a știut să comunice eficient nu doar cu noi, ca părinți, dar și cu copilul, lucru care nu este deloc ușor la această vârstă. Abordarea sa calmă și răbdătoare ne-a ajutat să ne simțim înțeleși și sprijiniți în această perioadă dificilă. Planul de tratament a fost explicat în detaliu, iar doamna doctor a fost mereu disponibilă pentru întrebări și clarificări, ceea ce ne-a oferit foarte multă încredere. Am observat o îmbunătățire clară în starea emoțională și comportamentul copilului nostru după câteva ședințe, iar recomandările pe care ni le-a oferit au avut un impact benefic și pe termen lung. Recomand cu mare încredere pe doamna doctor Rusu oricărei familii care se confruntă cu dificultăți de natură emoțională sau psihologică. Este un adevărat profesionist care pune binele pacientului pe primul loc.

Fl
Flegheru Albert 2024-09-27

Cursurile de actorie oferite de Vlad Vilciu sunt super interactive si ofera o perspectiva unica asupra lumii teatrului. Sunt o ocazie excelentă pentru dezvoltare personală. Spectacolul care concretizează inchierea cursului pune cursantul in rolul unui actor, cat se poate de real.

da
daria teodora 2024-09-23

Urmez tratament psihiatric și ședințe de terapie în cadrul clinicii, sunt foarte mulțumită și am reușit să mă deschid total, atmosfera fiind una caldă, iar personalul este de nota 10! Recomand cu încredere clinica Alegria pentru oricine. (Deasemenea urmez cursuri de actorie la care ma duc cu bucurie, devenind tot o terapie a minții) Felicitări!!

Lu
Luminița Rădulescu 2024-09-10

Prima impresie conteaza totdeauna! Si a fost o impresie foarte buna! Copilul meu, caci despre el este vorba, nu comunica de obicei. Aici s a simtit foarte bine si a vorbit din prima clipa. Locul este foarte primitor si emana o stare de foarte mult bine, probabil vine si din caldura oamenilor din acest loc. O atmosfera deosebita cu oameni minunati! Ma bucur ca v am intalnit!

Ești pacient? Lasă-ne o recenzie! Spune-ne părerea ta