Evaluarea psihologică complexă poate fi realizată la cererea părintelui sau a medicului specialist care are în evidență copilul/adolescentul și reprezintă modalitatea de testare prin care se conturează profilul psihologic al pacientului privind nivelul cognitiv și socio-emoțional.
În cadrul evaluării complexe se aplică mai multe baterii de teste în vederea evaluării aptitudinilor cognitive (abilități generale de învățare, aptitudini numerice, verbale etc.), personalității, nivelului de inteligență QI.
Evaluarea psihologică complexă se realizează în trei ședințe, testele aplicate sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România și se aleg în funcție de vârsta copilului și de recomandările specialistului. Printre ele se numără WISC IV, MASC, CONNERS, ASEBA, BASC, DDE, ASRS, ABAS, PORTAGE, DENVER, RAVEN, CUBURILE KOHS.
Interviul clinic este cea mai importantă metodă de colectare a datelor în cadrul evaluării psihologice a copilului. Informațiile obținute prin interviu se utilizează ca o modalitate de verificare a înțelesului și validității rezultatelor la testele psihologice. În plus, interviul clinic furnizează informații importante ce nu pot fi obținute prin niciuna dintre celelalte metode de psihodiagnostic clinic.
Nu trebuie să confundăm interviul clinic cu o simplă conversație. Spre deosebire de conversație, interviul clinic are o secvențialitate clară și este organizat în jurul unor teme specifice și relevante pentru scopul diagnosticului clinic.
De asemenea, observația copilului în cabinet și interacțiunea cu acesta prin intermediul testelor aplicate este un al doilea factor important pentru rezultatul clinic al evaluării complexe.
Raportul final cuprinde detalii despre bateriile de testare aplicate, rezultatul evaluării și recomandările specialistului.
În clinica Alegria poți beneficia de o evaluare psihologică complexă efectuată de către specialiști de top.