Investigația presupune utilizarea și aplicarea pe scalp a unor discuri metalice de mici dimensiuni numiți electrozi. Celulele neuronale comunică prin intermediul impulsurilor electrice, iar această activitate este redată de către un aparat EEG sub forma unor linii curbate.
Electroencefalograma identifică schimbări în activitatea creierului care pot ajuta la diagnosticarea anumitor tulburări neurologice, în principal epilepsia, dar și tumorile cerebrale, inflamații ale creierului, atac cerebral, tulburări de somn, encefalopatii, encefalite. Investigația este folosită cu precădere de către medicul neurolog și ajută la diagnosticarea precisă a pacientului.
O înregistrare EEG durează de obicei 30-40 minute, în funcție de particularitatea cazului.
În timpul procedurii, se folosesc electrozi care se atașează direct pe scalp sau prin intermediul unei căști speciale. Locurile sunt marcate prin măsurători specifice și sunt degresate cu ajutorul unui gel sau a unei paste speciale. Electrozii sunt conectați prin fire la un aparat special, denumit electroencefalograf, care transformă activitatea electrică cerebrală în unde grafice.
De obicei, rezultatul se eliberează pe loc, dar este nevoie de o programare la medicul neurolog pentru interpretare și recomandări.
Investigația este nedureroasă, sigură și fără efecte secundare.