Un program eficient de terapie comportamentală presupune o coordonare a programelor și un plan bine structurat. În acest fel, copilul are mai multe șanse să realizeze progrese notabile și să își depășească nivelul de achiziții. Intervenția terapeutică dezvoltă abilități (de comunicare, interacțiune socială, abilități cognitive) și modelează comportamentul (dezvoltă cooperarea și reduce sau înlocuiește comportamentul inadecvat).
Cum funcționează?
Planul individualizat de recuperare și intervenție terapeutică se stabilește pornind de la nivelul de dezvoltare al copilului și de la evaluarea psihologică și comportamentală, care se realizează la prima întrevedere cu coordonatorul.
Pe parcursul procesului de terapie, analistul comportamental urmărește evoluția copilului, observă și înregistrează performanțele acestuia, analizează obiectivele atinse în terapie și propune ajustări în planul de intervenție.
Întâlnirile cu coordonatorul sunt regulate, intervalul de timp dintre ele fiind stabilit în funcție de evoluția comportamentului copilului și de nivelul achizițiilor acestuia.
Coordonarea procesului de terapie implică atât copilul, terapeutul acestuia și coordonatorul, cât și părinții, care au un rol esențial. Ei trebuie, de asemenea, să urmeze sfaturile celor doi specialiști și să corecteze, în mediul familial, comportamentul problemă.
Ziua unui copil petrecută în familie poate fi un prilej de învățare și de a-și dezvolta abilitățile sociale, de joacă și de autoservire.