Evaluarea se face prin completarea de către angajați a unui set de teste specifice (chestionarele sunt alese în funcție de tematica dorită, iar durata de completare nu depășește 30-45 min). Completarea se face individual, în regim de auto-evaluare, voluntar și confidențial.
Teme de evaluare:
- Evaluarea anxietății – o evaluare rapidă și riguroasă a simptomelor de anxietate și a problemelor asociate.
- Evaluarea stărilor depresive – o evaluare rapidă și riguroasă a simptomelor de depresie și a problemelor asociate.
- Evaluarea burnoutului – o evaluare rapidă și riguroasă a simptomelor de burnout și a factorilor psihosociali de risc din mediul de muncă.
- Evaluarea profilului vocațional pentru consiliere în carieră – o evaluare rapidă și riguroasă a abilităților cognitive și non-cognitive, intereselor și valorilor profesionale.
- Evaluare pentru autocunoaștere și dezvoltare personală – o evaluare rapidă și riguroasă a caracteristicilor personale (trăsături de personalitate, abilități cognitive generale, puncte forte și vulnerabilități).
- Evaluarea sănătății mintale – o evaluare rapidă și riguroasă a stării de sănătate mentală și identificarea unor potențiale vulnerabilități sau probleme psiho-emoționale.
Beneficii:
- Raport individual confidențial. Fiecare angajat obține un raport individual cu rezultatele sale (scorurile) și cu interpretarea acestora.
- Raport integrativ. Organizația, prin reprezentantul HR, obține un raport general care include:
a) informații despre starea psiho-emoțională a angajaților și riscul de apariție a unor probleme (ex. burnout) în companie – rezultatele se calculează în mod statistic,
b) diagnoza factorilor psihosociali de risc din mediul organizațional
c) recomand[ri din partea echipei de psihologi a clinicii.
Pre’: 400 lei/angajat