Depresia în timpul sarcinii și depresia după naștere
Pentru majoritatea femeilor, un copil este o minune, o bucurie și în unele momente poate deveni stresant, dar niciodată neplăcut. Însă pentru femeile care suferă de depresie în timpul sarcinii sau depresie postpartum, viața alături de copil poate deveni extrem de dificilă și stresantă. Depresia postnatală este o tulburare serioasă, dar care se tratează. Această tulburare implică sentimente de tristețe extremă, indiferență, anxietate, schimbări de energie, apetit, tulburări de somn. De asemenea, este foarte important de știut că acest tip de depresie poate pune în pericol atât viața mamei, cât și viața copilului. Așadar, depresia din timpul sarcinii, precum și cea de după naștere trebuie tratată cu seriozitate.
Depresia de pe parcursul sarcinii, de obicei prevestește o depresie postnatală. De aceea, dacă simți că starea ta psihică se înrăutățește în timpul sarcinii, este recomandat să soliciți ajutorul unui psiholog.
Baby blues sau depresie postpartum?
Mai mult de 70% din proaspetele mămici experimentează așa-numitul „baby blues”. Ce este acesta? Este o condiție de scurtă durată, care nu afectează viața de zi cu zi și nu necesită atenție medicală. În primele două sau trei zile după naștere, unele femei încep să se simtă mai deprimate sau anxioase. Se poate ca bebelușul să le producă o stare de agitație și pot fi irascibile. Simptomele acestei condiții pot include iritabilitate, plâns fără motiv, neliniște, lipsa somnului și a apetitului. Aceste stări durează între una și două săptămâni și, în general, se rezolvă de la sine, fără tratament. Asemenea stări sunt normale, dată fiind schimbarea atât de mare care apare în viața noilor părinți.
Depresia postnatală este cu totul diferită de „baby blues”. Aceasta te poate epuiza atât fizic, cât și emoțional și poate dura luni sau mai mult, netratată corespunzător. Neluată în serios, depresia postpartum nu va fi o problemă doar pentru sănătatea și viața mamei, dar va afecta și bunăstarea bebelușului, precum și dezvoltarea normală a acestuia. Printre problemele care pot apărea la bebeluș din cauza depresiei se numără probleme de somn și de hrănire, iar mai târziu tulburări de vorbire sau emoționale. Tratamentul este esențial pentru binele mamei și al copilului. Ședințele de psihoterapie și un psiholog care să îți fie alături te vor ajuta să te bucuri de minunea din viața ta.
Cum îmi dau seama dacă sufăr de depresie postnatală?
O femeie care experimentează acest tip de depresie are multe dintre simptomele depresiei postnatale prezentate mai jos. Simptomele și severitatea lor diferă de la persoană la persoană. Acestea pot cauza noii mame sentimente de vină, rușine și nevoia de a se izola. De aceea, este nevoie de ajutor imediat.
- Oboseală, lipsa puterilor
- Tristețe, lipsa de speranță sau de importanță
- Modificări ale somnului și poftei de mâncare
- Dificultăți de concentrare
- Confuzie
- Plâns fără motiv
- Lipsa de interes și a sentimentelor pentru bebeluș
- Anxietate față de copil
- Sentimentul că nu ești o mamă bună
- Frica de a nu răni bebelușul sau chiar pe tine
- Pierderea entuziasmului
Când apare depresia postpartum? Mă încadrez în categoria de risc?
Depresia postpartum poate apărea oricând în primul an după naștere, însă de cele mai multe ori, apare în primele 3 săptămâni după venirea pe lume a bebelușului.
În ceea ce privește persoanele la care poate apărea depresia după naștere, orice mamă poate experimenta simptomele acestei depresii sau alte tulburări de stare. Femeile au un risc crescut de a dezvolta această depresie, dacă s-au mai confruntat cu depresie sau anxietate ori au istoric familial de depresie sau alte tulburări psihice. Poți vedea mai jos care sunt factorii cauzatori ai depresiei de după naștere.
Ce factori pot declanșa depresia postnatală?
Cercetările arată că acest tip de depresie este cauzat de o combinație de factori. Printre acești factori sunt incluse următoarele:
- schimbări hormonale – nivelul de estrogen și progesteron scad semnificativ imediat după naștere. Aceste schimbări pot declanșa depresia, la fel cum mici schimbări hormonale pot declanșa schimbări de stare și tensiune înainte de menstruație;
- istoricul medical – dacă ai suferit de depresie înainte sau în timpul sarcinii ai un risc crescut de a dezvolta depresie postnatală;
- factori emoționali – dubiile legate de sarcină sunt foarte comune. Dacă sarcina nu este planificată sau dorită, poate afecta modul în care te simți legat de sarcină și de bebeluș. Chiar și atunci când sarcina este planificată, poate dura ceva timp, până când te vei obișnui cu ideea. Stresul, tristețea sau irascibilitatea trebuie diminuate, astfel încât tu să fii liniștită și să te poți bucura de momentele prin care treci;
- oboseala – multe femei se simt foarte obosite după ce nasc. Poate dura până la câteva săptămâni ca tu să îți recapeți energia și puterea. De asemenea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai predispuse la această oboseală;
- factori de mediu – lipsa de ajutor din partea celor apropiați, evenimente stresante, precum decesul sau boala unei persoane dragi, ori evenimente precum schimbarea locuinței sau a orașului, cresc riscul unei depresii postpartum.
Dacă simți că poți suferi de depresie postnatală sau dacă partenerul ori familia ta sunt îngrijorați în legătură cu acest lucru, este bine să ceri cât mai curând sfatul unui psiholog.
Când ar trebui să apelez la un psiholog?
Este recomandat să ceri ajutorul unui psihoterapeut dacă:
- te confrunți cu unele din simptomele de mai sus pentru mai mult de două săptămâni
- ai gânduri suicidare sau gânduri de a-ți răni bebelușul;
- starea ta de spirit se înrăutățește de la zi, la zi;
- ai probleme în a-ți duce treburile zilnice la final sau de a avea grijă de copilul tău.
Ce voi discuta la psihoterapie?
În ședințe de psihoterapie vei vorbi cu terapeutul despre sentimentele tale, despre ceea ce gândești, ce neliniști și temeri ai. Veți discuta despre soluții pentru gestionarea gândurilor negative și a stărilor neplăcute. Ai nevoie de un loc unde tu să te simți în siguranță, confortabil, un loc care să te ajute să de eliberezi și să pleci mai liniștită și mai sigură că totul va fi bine. În funcție de situație, terapeutul îți poate sugera să vii împreună cu partenerul tău, pentru a învăța împreună cum să faceți față perioadelor din timpul sarcinii și de după naștere.
De multe ori, nu e nevoie decât de câteva săptămâni de psihoterapie, însă, în unele cazuri, poate fi nevoie de mai mult.
Cum pot preveni depresia postnatală?
Dacă în trecut ai suferit de depresie, iei tratament antidepresiv sau știi că ești predispusă la această tulburare, este recomandat să iei măsuri încă de dinainte de sarcină. De asemenea, studiile arată că două treimi din femeile care suferă de anxietate sunt predispuse la depresie postnatală. Ședințele de psihoterapie te pot ajuta să previi apariția acestui tip de depresie și să te poți bucura cu adevărat de micuțul tău.
Cum se tratează depresia postpartum?
În unele cazuri depresia după naștere poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, însă cel mai recomandat tratament este psihoterapia. La o clinică specializată, vei putea discuta atât cu un psihoterapeut, cât și cu un medic psihiatru, pentru a găsi tratamentul cel mai bun pentru tine. Tratamentul este esențial. Conștientizarea și înțelegerea depresiei postnatale va duce la rezultate foarte bune, în favoarea ta și a bebelușului tău. În plus, schimbările stilului de viață și ajutorul celor dragi vor participa la recăpătarea bunăstării tale.
Cum mă pot ajuta cei apropiați?
Suportul puternic din partea partenerului, a familiei și a prietenilor este foarte important. Iată câteva lucruri pe care acestea le pot face, pentru a participa la vindecarea ta:
- încurajarea – gândul că cei apropiați sunt alături de tine în căutarea unei soluții pentru a preveni sau combate depresia postnatală este extrem de important;
- cunoașterea simptomelor – e bine ca cei din jurul tău să cunoască simptomele depresiei după naștere, astfel încât să le poată observa și să te îndrume către un psiholog;
- ajutorul – dacă partenerul sau familia ta vor fi alături de tine, te vor asculta și îți vor aminti mereu că nu ești singură, un sentiment de bine se va instala în interiorul tău.
Majoritatea femeilor trec prin schimbări de stare în timpul sarcinii și după naștere. Acesta este un lucru normal, mai ales din cauza schimbărilor hormonale, dar și din cauza altor factori care apar odată cu venirea pe lume a unui bebeluș. Depresia postnatală este însă o tulburare extrem de serioasă, care trebuie sesizată la timp și tratată corespunzător, pentru binele tău și al bebelușului. Nu lăsa depresia să îți ia bucuria și plăcerea de a fi alături de micuțul tău. Cere ajutorul și vei descoperi că poți crește un copil sănătos și fericit. Dezvoltarea bebelușului tău depinde de starea ta de bine.
Dacă și tu ai nevoie de ajutor sau vrei mai multe informații legat de acest subiect, te invit la o ședință de psihoterapie. Îți poți face o programare aici și cu siguranță, la Clinica Alegria, vei găsi o atmosferă caldă și un terapeut gata să îți fie alături, atât înainte de sarcină, în timpul ei, cât și după naștere. Vei putea astfel să fi o mamă liniștită și o femeie care se va bucura de noua sa viață de familie. Te așteptăm cu drag!