În clinica Alegria, abordarea holistică a problemelor de sănătate reprezintă unul dintre conceptele de bază.
Medicina holistica porneste de la principiul ca tot ceea ce este viu poseda energie, forta energetica vitala sau activitate vitala si incearca prin toate mijloacele sa intareasca aceasta energie, astfel incat, dupa declansarea bolii, sa aduca organismul intr-o stare de echilibru cat mai apropiata de normalitate Acest lucru se poate realiza prin metode de tratament naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice, folosite de medicina clasica.
O abordare holistica presupune ca exista o forta vitala in fiecare pacient si ca aceasta este singura capabila sa determine cauza bolii si modalitatea de restabilire a echilibrului.
Conform medicinii holistice, pacientul trebuie inteles si tratat in functie de un ansamblu de factori: fizici, emotionali, sociali, spirituali si economici. Tratamentul holistic inseamna sa vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele. De aceea, cand se doreste tratarea unei afectiuni, trebuie sa se tina cont de toate aspectele din viata bolnavului, inclusiv de emotiile cu care ne confruntam. Mania, stresul sau tristetea sunt sentimente care consuma energia organismului si scad dramatic numarul globulelor albe, influentand negativ imunitatea. De asemenea, este important si cum ne odihnim. Imunitatea creste daca-i dam organismului suficient timp de refacere, prin activitati recreative si somn odihnitor. Este indicat sa dormim intre orele 23 si 1 noaptea, fiindca in acest interval, ficatul curata mai eficient sangele si isi regenereaza celulele. Respiratia este o alta componenta de importanta majora in medicina holistica. In reglarea imunitatii, plamanii joaca un rol esential. O respiratie corecta, profunda (toracica si abdominala) inseamna o mai buna oxigenare a celulelor. Multe boli sunt determinate de slaba oxigenare celulara, aceasta favorizand cresterea nivelului de radicali acizi – un mediu care imbatraneste prematur organismul. Dar alimentatia este cea mai importanta componenta de care trebuie sa tinem cont, atunci cand este vorba de sanatate. Daca alimentatia este echilibrata, adaptata calitativ si cantitativ, ne putem considera sanatosi in proportie de 90%. Este esential sa consumam fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, care stimuleaza imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C, E, B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, si mineralele sunt foarte importante pentru biochimia organismului: fara calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, crom, organele interne nu functioneaza corespunzator. Alimentatia trebuie sa contina suficiente fibre vegetale, care dezvolta flora intestinala normala, stiindu-se ca imunitatea este influentata si de flora intestinala echilibrata, care nu lasa germenii patogeni sa ne atace organismul.
De multe ori, medicatia prescrisa pentru o afectiune poate inrautati o alta boala de care sufera acelasi pacient. Iata de ce este atat de important ca fiecare om sa fie tratat holistic… Importanta este si comunicarea dintre medic si pacient. Ca sa poti sa tratezi omul in integralitatea lui, trebuie sa ai un dialog deschis, sincer cu pacientul, pentru ca acesta sa aiba incredere in terapie, dar si libertatea de a alege intre mai multe posibilitati de tratament.
In conceptia holistica omul este privit ca un tot, ca un intreg indivizibil. Fiinta umana nu este doar suma organelor sale, ci este un sistem integrat, un ansamblu de elemente care interactioneaza permanent unele cu altele, in timp ce intreg sistemul interactioneaza cu mediul inconjurator.
Din interactiunea componentelor sistemului rezulta proprietati pe care nu le pot manifesta partile luate separat. Metodele holistice de tratament se adreseaza bolnavului si nu bolii, ele ocupandu-se concomitent de corpul, mintea si sufletul acestuia, in conformitate cu legile naturii.
Metodele de prevenire a bolilor sunt multiple: o gandire corecta, alimentatia echilibrata, exercitiul fizic, viata ordonata etc. Ele sunt metode excelente de mentinere a sanatatii, dar insuficiente cand e vorba de reechilibrarea organismului dupa declansarea bolii.
Pentru aceasta e nevoie de actiuni mai energice, care sa se adreseze fortei vitale, pe care sa o intareasca, sa o ajute sa aduca organismul intr-o stare de sanatate cat mai apropiata de normal.
Acest lucru se poate realiza prin metode naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice folosite de medicina clasica.
Cateva dintre cele mai folosite metode holistice sunt: homeopatia, acupunctura, reflexoterapia, terapia Bowen,terapia florala Bach, masajul etc
In clinica Alegria regasesti imbinarea perfecta dintre corp si suflet: abordarea holistica prin terapii alternative si medicina conventionala.