În cadrul clinicii Alegria, psihologii și psihoterapeuții noștri efectuează evaluări psihologice pentru adulți destinate încadrării în gradul de handicap, conform cerințelor Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap și ale Comisiei de Examinare a Capacității de Muncă.
La Clinica Alegria, ne bazăm pe o selecție variată de teste psihologice, fiecare având rolul său specific în evaluarea completă a unei persoane. Printre cele mai frecvent utilizate teste se numără:
(Test de inteligență)
Un test IQ are ca scop determinarea nivelului de inteligență al unei persoane. Acest test măsoară abilitatea de a rezolva probleme, de a forma concepte, de a raționa, de a învăța detalii și de a efectua diverse sarcini intelectuale. Testul include o serie de activități mentale, verbale și de performanță, structurate pe grade de dificultate, care au fost standardizate pe baza unui eșantion reprezentativ al populației.
Interviul clinic
Interviul clinic este o formă de conversație direcționată, inițial folosită pentru evaluarea copiilor, dar acum aplicată într-o varietate de contexte, inclusiv cercetarea în domeniul factorilor umani, evaluarea psihologică și planificarea tratamentului de către specialiști în sănătatea mintală.
În cadrul unui interviu clinic, investigatorul poate utiliza anumite materiale standardizate, dar, în esență, el decide ce întrebări să adreseze pe baza răspunsurilor anterioare oferite de pacient.
Examen de personalitate
Acest test oferă o privire de ansamblu asupra trăsăturilor de personalitate ale unei persoane, evidențiind tiparele comportamentale și emoționale. Examinarea personalității este crucială pentru diagnosticarea tulburărilor de personalitate și înțelegerea modului în care persoana vizată relaționează cu ceilalți.
Scala GAF (Global Assessment of Functioning)
Scala GAF este utilizată pentru planificarea tratamentului și evaluarea rezultatelor în cadrul unui sistem de evaluare. Scorurile variază între 1 și 100 și reflectă judecata clinicianului cu privire la nivelul general de funcționare psihologică, socială și ocupațională, al pacientului, la momentul evaluării.
Testul ceasului Sunderland
Este folosit ca instrument de screening, pentru depistarea pacienților cu disfuncție cognitivă în special a celor cu boală Alzheimer. Este important de menționat că performanță la acest test succint de screening nu confirmă diagnosticul de demență.
Scala Reisberg
Este utilizată pentru a indica severitatea unei demențe, cum ar fi boala Alzheimer, la adulții în vârstă, pe baza observațiilor făcute de îngrijitori cu privire la comportamentele individului. Scala variază de la lipsa declinului cognitiv, până la declin cognitiv foarte sever.
Tehnici proiective
Tehnica proiectivă folosește stimuli ambigui pentru a obține răspunsuri unice de la o persoană. Acești stimuli pot include imagini neclare, teste de completare a propozițiilor sau teste de desen. Scopul este cel de a descoperi aspecte ale personalității și stilului de gândire ale respondentului. Printre exemplele celebre se numără Testul cu Cerneală Rorschach și Testul de Apercepție Tematică.
Evaluarea psihologică pentru Comisia de Handicap necesită, în majoritatea cazurilor, doar o ședință, la care trebuie să se prezinte beneficiarul și însoțitorul acestuia sau reprezentantul legal. În urma ședinței, se eliberează un raport de evaluare psihologică timbrat, care poate fi depus ulterior, însoțit de alte documente medicale, la Comisiile de specialitate.
Evaluarea psihologică oferă o privire complexă și detaliată asupra funcționării mentale și este un prim pas esențial pentru un plan de tratament eficient. La Clinica Alegria, oferim evaluări psihologice adaptate fiecărui pacient, cu un accent pe profesionalism, empatie și rezultate precise. Fă-ți o programare chiar acum!