Principiul întăririi se referă la relația operantă de bază: când un anumit comportament este urmat de o întărire, atunci va exista o creștere a frecvenței acelui comportament.
Întărirea pozitivă
Este un proces care are loc atunci când un anumit comportament este urmat de un eveniment/stimul și, ca rezultat, frecvența acelui comportament va crește în viitor. În terapie, întărirea pozitivă presupune aplicarea unei consecințe pozitive unui comportament dezirabil, pentru a încuraja reapariția sa.
Tipuri de întăritori pozitivi:
- Consumabili: mâncare, băuturi
- Senzoriali: muzică, mângâiere, lumini intermitente
- Tangibili: jucării, abțibilduri
- Activități: jocuri, citit, filme
- Sociali: îmbrățișări, laude
- Generalizați (tokeni): buline, bani
(Cooper, Heron, Heward, 2016)
Întărirea diferențială a unui comportament alternativ
Acest tip de întărire presupune prezentarea unui întăritor imediat după manifestarea comportamentului alternativ dorit, concomitent cu retragerea întăritorului pentru comportamentul indezirabil. Rezultatul este creșterea comportamentului alternativ în detrimentul celui nedorit.
Este utilă în terapia cognitiv-comportamentală, pentru a elimina comportamente problematice și a stimula comportamente dezirabile.
Întărirea negativă
Se referă la situația în care un comportament produce eliminarea sau reducerea unui stimul neplăcut, ceea ce duce la creșterea probabilității repetării comportamentului respectiv.
Ca și în cazul întăririi pozitive și diferențiale, rezultatul este creșterea frecvenței comportamentului.
Concluzie
Utilizarea tehnicilor de întărire în cadrul terapiei cognitiv-comportamentale este esențială pentru modelarea unui repertoriu de comportamente dezirabile la copii. Aceste comportamente contribuie la:
- Autonomie personală
- Îmbunătățirea abilităților sociale
- O mai bună integrare socială
- Auto-reglare emoțională și comportamentală
Bibliografie:
Cooper, John O., Heron, E. Timothy, Heward, William (2016). Analiza Aplicată a Comportamentului (Ediția a II-a). București: Editura ALPHA MDN