Problemă complexă și extrem de gravă, care afectează milioane de oameni în întreaga lume, dependența de droguri dă simptome care, dacă sunt recunoscute la timp, pot ajuta în procesul de recuperare și reabilitare.
În cele ce urmează, detaliem 11 cele mai frecvente semne ale acestei adicții, dar vorbim și despre simptomele sevrajului și explorăm soluțiile disponibile pentru tratarea dependenței de droguri. Scopul nostru este să venim în sprijinul persoanelor dependente și al aparținătorilor acestora cu informații valoroase, care pot reprezenta un suport real în procesul de reabilitare.
Persoanele care consumă constant astfel de substanțe au nevoie de ajutorul celor din jur, chiar dacă nu-l cer sau poate chiar îl resping. Dacă recunoști manifestările de mai jos la cineva din familie, la un prieten sau un coleg, îndrumă-l să solicite ajutor medical pentru dependența fizică și să apeleze la psihoterapie pentru terapia dependenței psihice. La Clinica Alegria vei găsi terapeuți cu experiență în tratamentul adicțiilor, care cunosc piedicile din calea renunțării la droguri și pot ajuta pacienții să găsească resorturile interioare pentru a-și redobândi controlul asupra propriei vieți.
Simptome și semne în dependența de droguri
În dependența de droguri, simptomele pot fi împărțite în trei categorii – fizice, psihologice și comportamentale -, iar identificarea timpurie a acestora este esențială pentru a interveni în mod corespunzător. Iată cele mai frecvente semne că ai de-a face cu o adicție:
Toleranță crescută la substanțe
Unul dintre primele semne că nu mai este vorba despre un consum ocazional, ci despre o dependență, e nevoia de a folosi cantități tot mai mari de substanță pentru a obține același efect. Acest proces, numit toleranță, reflectă modul în care organismul se adaptează la prezența constantă a drogului.
Lipsa de control asupra consumului
Un alt semn distinctiv este pierderea capacității de a controla cantitatea sau frecvența consumului. Persoana afectată de adicție poate realiza, în acest punct, că are o problemă și poate încerca să reducă sau să oprească consumul, dar eforturile eșuează, de regulă, dacă nu beneficiază de suport psihologic.
Schimbări emoționale și de comportament
Anxietatea, depresia sau iritabilitatea accentuată pot fi simptome ale dependenței de droguri, mai ales atunci când persoana în cauză nu are acces la substanța pe care o consumă. Alte semne care pot deconspira adicția sunt schimbările bruște de dispoziție (treceri rapide de la euforie la depresie sau iritabilitate), paranoia (persoana afectată prezintă teamă exagerată ori este extrem de suspicioasă), apatie și lipsă de interes pentru orice activitate, impulsivitate sau chiar agresivitate.
Absentare de la serviciu sau școală
O persoană dependentă de stupefiante își va schimba prioritățile și obiceiurile, iar acest fapt poate fi observat cu ușurință de cei apropiați – familie, prieteni, colegi. Aceasta poate renunța inclusiv la lucruri extrem de importante în viața sa, precum munca, școala sau întâlnirile cu familia, pentru a se dedica consumului. Iar pentru lucrurile care înainte îi făceau plăcere acum nu mai prezintă deloc interes.
Izolare socială
Un alt simptom comun este retragerea din relațiile personale și sociale. Pentru a evita ca problema lor – pe care o conștientizează, dar pe care nu o mai pot soluționa singure – să fie observată și pentru a evita să fie judecați, dependenții întrerup legăturile familiale și de prietenie.
Negarea problemei
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei persoane dependente de droguri este chiar negarea dependenței. Mulți indivizi refuză să accepte că au o problemă, minimizând impactul consumului asupra vieții lor, și devin defensivi, respingând ajutorul celor dragi, pe motiv că nu este necesar.
Înțepături, vânătăi, răni
Vânătăile minore și semnele de înțepătură de pe brațe sau din alte zone unde venele sunt ușor accesibile pot fi semne ale dependenței de droguri injectabile. Iar rănile deschise și acneea (la o persoană care înainte nu suferea de această boală de piele) pot deconspira dependența de metamfetamine.
Probleme de igienă
Persoana dependentă își pierde interesul pentru păstrarea igienei personale, ajungând să nu se mai spele pe dinți și pe mâini, să nu mai facă duș, să nu-și mai spele și perie părul, să nu-și mai taie unghiile, să nu-și mai curețe hainele și să nu mai folosească deodorant. În scurt timp, din acest motiv, pot apărea probleme de sănătate, care se adaugă celor cauzate de consum.
Probleme de sănătate
Folosirea drogurilor poate duce la o serie de probleme medicale, începând cu pierdere în greutate, insomnie, dureri cronice și culminând cu afecțiuni severe ale inimii și ficatului. Și aceste simptome pot fi ignorate de persoana dependentă, în ciuda gravității lor, dar pot fi observate de cei din jur, care se pot mobiliza și intervini pentru a o salva.
Dificultăți financiare
Consumul excesiv implică adesea cheltuieli mari, ceea ce duce la probleme financiare semnificative. Persoanele dependente pot recurge la împrumuturi sau alte metode riscante pentru a susține consumul. De mult ori, încep prin a-și vinde bunurile personale pentru a face rost de bani de droguri, apoi vând lucruri din casă, chiar dacă nu le aparțin, și pot ajunge să-și înstrăineze bunurile imobile, rămânând pe drumuri.
Probleme legale
În dependența de droguri, simptomele cele mai grave ajung până la implicarea în activități ilegale. Nu de puține ori, persoanele afectate de acest tip de adicție ajung în arestul poliției pentru deținere de substanțe interzise, furt (pentru a face rost de bani pentru droguri), șofat sub influența drogurilor sau alte fapte mai grave, precum vătămarea altor persoane.
Ce simptome apar în timpul unui sevraj
Procesul de renunțare la consum este anevoios, iar drumul spre recuperarea completă, plin de provocări. Primul „hop” major peste care trebuie să treacă o persoană afectată de adicție este sevrajul. O misiune deloc ușoară, deoarece simptomele sevrajului la dependenții de droguri sunt extrem de diverse și pot fi severe, variind în intensitate în funcție de substanța utilizată și de durata consumului. Vorbim despre:
- simptome fizice – tremurături, transpirații abundente, dureri musculare, greață, vărsături și insomnie;
- simptome psihologice – anxietate, iritabilitate, depresie severă și pofte intense, incontrolabile;
- simptome neurologice – confuzie, halucinații și, în unele cazuri, convulsii.
Ce să faci când un apropiat se confruntă cu dependența de droguri
Când un prieten sau membru al familiei prezintă simptome ale dependenței de droguri, este important să-i oferi sprijin fără a-l judeca. Cum faci asta?
- Încurajează dialogul. Abordează problema cu empatie, subliniind îngrijorarea față de sănătatea și bunăstarea sa.
- Informează-te. Învață despre tratarea dependenței de droguri și soluțiile disponibile. Acest lucru te va ajuta să oferi sprijin adecvat.
- Solicită ajutor specializat. Propune implicarea unei clinici specializate, cum este Alegria, care oferă tratamente personalizate pentru dependența de droguri și suport holistic.
- Stabilește limite. Protejează-te emoțional și financiar, evitând să susții indirect comportamentele distructive ale persoanei dependente.
Ce să faci când ești dependent de substanțe psihoactive
Recunoașterea problemei este primul pas spre vindecare. Dacă te confrunți cu simptome ale dependenței de droguri și vrei să te vindeci de adicție pentru a-ți recăpăta controlul asupra vieții, urmează acești pași:
- Acceptă că te „relația” ta cu drogurile a devenit prea strânsă. Recunoașterea dependenței este cheia către recuperare.
- Solicită ajutor de specialitate. Înscrie-te într-un program de dezintoxicare și, în paralel, urmează un program de psihoterapie care să te ajute să depășești dependența și să împiedice recidiva. Prin terapeuții săi cu experiență în tratarea adicțiilor, Clinica Alegria din București îți poate fi alături cu terapii personalizate, menite să-ți redea puterea și echilibrul interior de care ai nevoie pentru a scăpa de sub influența drogurilor.
- Participă la programe de sprijin. Grupurile de suport oferă un mediu sigur pentru a împărtăși experiențe și sunt extrem de utile post-dezintoxicare, ca suport pe termen lung. Reprezintă un pilon important în prevenție recăderii în patima drogurilor.
Dacă ai alături – în familie, în grupul de prieteni – persoane care se oferă să te susțină emoțional pe parcursul acestei călătorii dificile, acceptă-le sprijinul, nu-l respinge. Este benefic pentru tine să ai cât mai mulți aliați. Procesul de vindecare poate fi mai lin și mai rapid, când nu te simți singur, ci, din contră, înconjurat de oameni care te iubesc și te prețuiesc.
Tratamentul dependenței de droguri
Procesul de tratare a dependenței de droguri include mai multe etape și fiecare este de o importanță crucială. Pentru a scăpa cu succes de adicție, nu trebuie să sari niciuna.
- Dezintoxicarea, adică eliminarea substanței din organism sub supraveghere medicală – asistența de specialitate este necesară pentru gestionarea simptomelor de sevraj care apar când se întrerupe consumul de droguri.
- Psihoterapia – esențială pentru abordarea și tratarea cauzelor emoționale ale dependenței. La Clinica Alegria, specialiștii folosesc tehnici de terapie cognitiv-comportamentală în programe personalizate pentru a răspunde fidel situației fiecărui pacient.
- Reabilitarea – programe cu o abordare holistică, ce includ sesiuni de terapie individuală, de grup și terapii alternative, cum ar fi meditația sau yoga.
- Prevenirea recidivei – după tratament, este esențial să urmezi un plan bine structurat pentru a menține abstinența.
Tratează dependența și recapătă-ți independența cu ajutorul terapeuților Alegria
Dependența de droguri este greu de depășit, dar nu imposibil. Cu sprijin competent, oferit de specialiști care știu să folosească soluțiile personalizate pentru combaterea acestei adicții, poți să redobândești controlul asupra propriei vieți.
Informează-te despre ce înseamnă dependența de droguri – simptome, riscuri pentru sănătate – și nu ezita să soliciți ajutor, fie pentru tine, dacă te regăsești în această situație, fie pentru un apropiat care a dat de greu din cauza consumului de substanțe. Prin terapeuții săi experimentați și empatici, Clinica Alegria din București poate fi tocmai sprijinul de care ai nevoie. Programează o consultație și descoperă bucuria care vine din interior, odată cu terapie potrivită.