fbpx Skip to content

Cum să ai o relaţie armonioasă cu copilul tău?

Cum să ai o relaţie armonioasă cu copilul tău?

Copilul are nevoie de un climat familial echilibrat în care să se simtă în siguranţă şi de o comunicare eficientă cu părinţii săi. Acest lucru este posibil dacă aceştia din urmă sunt atenţi la nevoile copilului, se preocupă de educaţia lui, dacă dau dovadă de înţelegere, sunt afectuoşi şi calmi şi participă la evenimentele importante din viaţa lui. Totodată, este necesar ca părinţii să fie stabili emoţional, mai echilibraţi şi mai bine dispuşi.

Totul este perfect atunci când vorbim în teorie, dar este mai dificil atunci când practicăm. Pe propia piele am simţit efectul multor cărţi citite despre parenting. Totul e minunat şi clar în timp ce lecturezi, dar atunci când devii părinte şi vrei să fii o mamă “perfectă”, faci greşeli după greşeli. 

Şi aici apare întrebarea: De ce nu pot aplica la momentul potrivit ceea ce am citit sau ceea ce eu ştiam, sau ceea ce ştiam că nu e bine să fac ,dar totuşi am făcut în relaţia cu copilul?

Răspunsuri pot fi multe, dar personal pentru mine eu mi-am găsit un răspuns. Corpul, sufletul şi creierul nostru au memorie. Adică tot ceea ce trăim sau ceea ce au trăit strămoşii noştri se depozitează în inconştientul nostru şi pe baza lor noi ne construim întreaga viaţă. Sau mai zicem că aşa ne formăm caracterul. Atunci când trăim o experienţă, corpul nostru reacţionează în dependenţă de trăirile şi convingerile noastre depozitate în subconştient. Adică cum am fost învăţaţi sau cum am văzut aşa reacţionăm. De multe ori reacţiile noastre vin fără să le putem controla sau dirija. De ce? Pentru că ele sunt în noi şi nu le putem schimba atâta timp cât nu vom schimba trăirile şi convingerile noastre anterioare sau informaţia depozitată în inconştientul nostru. Mai simplu vorbind atâta timp cât nu “tratăm” traumele noastre nu avem cum să evoluăm în relaţia cu copiii.

De ce am făcut o introducere atât de lungă? Deoarece consider că succesul copiilor şi dezvoltarea lor personală depinde sută la sută de stare emoţională şi psihologică a părinţilor.

Este minunat când vezi părinţi care se interesează de modul cum copilul său gândeşte, înţelege, percepe. Încearcă să afle de ce copiii lor au unele comportamente, de ce sunt diferiţi şi cum pot ei ca părinţi să discute sau să se comporte pentru ca copilul să-i înţeleagă. Dar toate astea sunt insuficiente pentru dezvoltarea unei relaţii părinţi-copii sănătoase şi armonioase. 

Pentru a creşte o relaţie frumoasă alături de copii e important să fii un părinte stabil emoţional. Dar pentru asta e important ca fiecare dintre noi să îşi lucreze traumele copilăriei, fricile, nevoile neîmplinite, e important să învăţăm a ierta tot ce a fost în trecut şi să acceptăm fiecare fiinţă aşa cum este. Doar în terapii individuale şi cursuri de dezvoltare personală putem obţine astfel de rezultate.

De ce totuşi am făcut o astfel de introducere? Deoarece vreau să ajung la faptul că tot ceea ce se întâmplă cu copilul are legătură strânsă cu starea părinţilor, cu atmosfera din familie, cu relaţiile dintre soţi, relaţia părinţilor cu părinţii săi.

Copilul din momentul conceperii se află în burtica mamei, râde odată cu ea, plânge odată cu ea, el simte exact ce simte mama. Și după naștere această stare continuă încă 7/10 ani. Greu de crezut, dar aşa este.

Părinții sunt totul pentru copiii lor. Ei sunt ceea ce înseamnă siguranță, hrană, acceptare, dragoste, viață. Fiind mici ei cred tot ce spun părinţii. Dar principala necesitate a copilului este să fie acceptat, să fie acceptat în fiecare clipă: şi atunci când e fericit, şi atunci când are o criză, atunci când are rezultate pozitive, dar şi atunci când trăieşte un insucces. De aceea este foarte important copilul să audă şi să simtă că este acceptat indiferent de cum a venit pe această lume şi indiferent de comportamentele care le are. 

Înainte de a construi o relaţie cu copiii tăi vindecă-ţi relaţia cu copilul tău interior.

Psiholog clinician, Logoped: 

Coşneanu Doina

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.