In aceasta perioada in care siguranta personala dar si responsabilitatea civica ne determina sa ramanem in casa, majoritatea incercam sa ne bucuram de timpul petrecut cu familia. Sunt insa cazuri in care disparitia distantarii fizice in cadrul familiei creeaza conflicte ce pot degenera pana la violenta domestica.
Violenta domestica presupune o serie de comportamente:
- violenta psihologica, care include violenta emotionala si cea verbala, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica, insulte, jigniri;
- violenta fizica si sexuala, amenintari si intimidari;
- izolarea persoanei, impunerea vointei si a controlului personal, violenta economica;
- minimizarea si negarea vinovatiei;
- folosirea copiilor ca si instrumente de aparare sau santaj.
Copiii pot fi afectati in moduri diferite de violenta domestica: pot fi chiar ei victima directa a violentei fizice sau verbale sau pot fi martorii unei situatii de violenta, majoritatea actelor de agresivitate suferite de femei desfasurandu-se in prezenta copiilor. In mintea copiilor poate sa prinda forma ideea ca el este responsabil pentru situatia creata.
O mama care este victima violentei domestice incearca sa isi protejeze copii sperand ca acestia nu isi dau seama de ceea ce se intampla. Din pacate copiii inteleg mai mult decat credem noi si este imposibil sa le ascundem anumite lucruri, mai mult la randul lor ascund acesta intelegere a realitatii fiind constransi astfel sa poarte o povara suplimentara, copilul simtind ca este de datoria lui sa mentina acest secret pentru a-si proteja parintele.
Primele emotii pot fi de frica sau ura, insotite de reactii de anxietate, depresie, probleme somatice precum probleme de somn, de alimentatie, enuresis sau probleme de comportament si agresivitate.
Adevarul este ca in multe cazuri in care un parinte este victima unui abuz si copiii devin victime.
Copiii depind de adulti, pentru ei este fundamental sa se simta ascultati si protejati; atunci cand propriul lor camin nu mai este un loc sigur le este indepartat un punct de referinta foarte important. Este important ca in aceasta perioada cu atat mai dificila pentru copii sa oferim un spatiu sigur si protejat in care sa se dezvolte armonios.