fbpx Skip to content

Tulburarile de comportament alimentar

Tulburarile de comportament alimentar

Care sunt principalele tipuri de tulburări alimentare?

  • Anorexia nervoasă – persoanele care suferă de această tulburare au o imagine corporală distorsionată ce le determină să se perceapă ca fiind supraponderale chiar și atunci când sunt foarte slabe. Astfel, refuză să mănânce și fac sport în exces, uneori evită să mănânce în fața celorlalți, ajungând astfel să aibă probleme semnificative de sănătate.
  • Bulinia nervoasă – persoanele care se confruntă cu bulimie nervoasă mănâncă în cantități excesive, iar apoi folosesc diferite metode, precum laxativele, diureticele, clisme, inducerea vomei sau sportul în exces. De obicei, acționează în secret și simt că pierd controlul cu privire la cantitatea de mâncare pe care o consumă, iar eliminarea alimentelor din stomac duce la o ameliorare a emoțiilor negative acumulate.
  • Consumul compulsiv de alimente – persoanele cu această tulburare se confruntă cu episoade frecvente de mâncat fără control, ca și persoanele cu bulimie, diferența fiind dată de faptul că nu încearcă să scape de excesul de calorii consumate.


Cine poate să sufere de tulburări alimentare? 

Tulburările de comportament alimentar sunt cele mai frecvente la adolescenți sau la adulții tineri, dar pot afecta pe oricine. Persoanele, indiferent de vârstă, mediu social, greutate corporală și etnie, pot fi afectate de tulburările alimentare. Deși sunt mai frecvente la femeile adolescente, bărbații și băieții pot fi, de asemenea, vulnerabili. Oamenii au uneori tulburări alimentare fără ca familiile sau prietenii lor să bănuiască vreodată că au o problemă. Conștienți de faptul că comportamentul lor este anormal, persoanele cu tulburări alimentare pot să se retragă din punct de vedere social, să-și ascundă comportamentul și să nege faptul că tiparele lor alimentare sunt problematice. 


Ce cauzează tulburările alimentare?

Anumiți factori psihologici și anumite trăsături de personalitate pot predispune oamenii la dobândirea tulburărilor alimentare. Multe persoane cu tulburări de alimentație pot suferi de o stimă de sine scăzută, sentimente de neajutorare și nemulțumire intensă în legătură cu felul în care arată.

Există trăsături specifice care sunt legate de fiecare dintre tulburări. De exemplu, persoanele cu anorexie tind să fie perfecționiste, în timp ce persoanele cu bulimie sunt adesea impulsive. Genetica poate reprezenta, de asemenea, un factor de risc. 

O gamă largă de situații poate stimula amplificarea tulburărilor alimentare la persoanele sensibile. Membrii familiei sau prietenii pot tachina în mod repetat o persoană cu privire la felul în care arată propriul corp. Persoanele care participă la gimnastică sau la alte sporturi care subliniază greutatea redusă sau o anumită imagine corporală prezintă și ele un risc mai crescut. Emoțiile negative sau traumele precum violul, abuzul sau moartea unei persoane dragi pot declanșa, de asemenea, tulburări. Chiar și un eveniment fericit, cum ar fi nașterea, poate duce la tulburări din cauza impactului stresant al evenimentului asupra noului rol și a imaginii corpului unei persoane.

 

În cazul în care consideri că tu, sau o persoană apropiată, vă confruntați cu un tip de tulburare de comportament alimentar, este esențial să cereți cât mai curând ajutorul unui specialist în domeniu, lăsarea acestor tulburări netratate putând avea consecințe foarte serioase asupra sănătății.

 

Referință bibliografică:

https://www.apa.org/topics/eating-disorders

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.