fbpx Skip to content

Terapie ABA

Să privim dincolo de spectru

Ajută-ți copilul să înțeleagă lumea

Terapie ABA

Analiza aplicată a comportamentului – ABA – este știința comportamentului uman și este o tehnică folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism.

Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul dezvoltării unor comportamente noi și a imbunătățirii comportamentelor de adaptare la mediu.

Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.

Când e momentul să apelezi la terapie ABA?

În autism este bine să intervenim de la o vârstă cât mai fragedă.

În majoritatea cazurilor de autism, legăturile și traseele neuronale dezvoltate tind să fie foarte fixe, ducând la comportamente stereotipe și de autostimulare. Astfel, cu cât trece mai mult timp, aceste trasee devin mai rigide și mai greu de modificat.

Cu alte cuvinte, odată cu creșterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificilă. Șansele de recuperare nu dispar în totalitate, însă este nevoie de efort mult mai mare chiar și pentru reușite mici.

Prin intervenția timpurie în terapia ABA se pune accent pe modelarea comportamentului copilului în condiți structurate.

De ce să alegi Clinica Alegria?

Echipa noastră de specialiști este formată din medic psihiatru, psiholog clinician și terapeut.
Permanenta colaborare între aceștia și parinti vor contribui la evaluarea copilului și la planul individualizat de intervenție. Terapeuții noștrii sunt la baza psihologi clinicieni cu formări acreditate în RBT, logopedie, BCBA, astfel încât procesul de recuperare nu constă strict doar în terapie ABA, ci și în alte forme de recuperare psihologică, recunoscute la nivel internațional.

autism, tsa, terapie aba, terapie aba copii, autismul la copii

Evaluare TSA - pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani

Autism Spectrum Rating Scales (ASRS) oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA (tulburări din spectrul autist). ASRS sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. 

Testul ASRS te poate ajuta să identifici eventualele comportamente suspecte ale copilului tău, care ar putea fi legate de tulburările de spectru autist. Utilitatea lui este cu atât mai mare cu cât aceste tulburări au devenit tot mai cunoscute în România și acest lucru a determinat, din păcate, și creșterea numărului de copii cu diagnostic eronat.

În ce situații se recomandă evaluarea TSA?
Chestionar screening pentru identificarea precoce a Tulburării de Spectru Autist

Chestionarul screening este aprobat încă din 2014 printr-un Ordin al Ministerului Sănătății și permite identificarea primelor semne ale unei tulburări de spectru autist, menite să indrume părintele către un specialist.

Chestionarul cuprinde 9 întrebări, durează între 5 și 10 minute și poate ajuta părintele să își dea seama din timp dacă copilul poate dezvolta acest  tip de întârziere sau dacă deja simptomele au apărut.

Dacă la  screening copilul a obținut peste 6 puncte, el trebuie evaluat de către  un psiholog, evaluarea psihologică fiind un pas important către un  diagnostic. Dacă scorul obținut este peste 10 (scor care indică elemente  de TSA), copilul are nevoie de o consultație la medicul specialist psihiatru.

Care sunt pașii?

1

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să faci o programare la medicul de psihiatrie pediatrică – consult realizat în baza biletului de trimitere obținut de la medicul de familie.

2

Urmează evaluarea psihologică realizată de psihologul clinician cu teste standardizate:

ASRS – sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

ABAS – Oferă o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor (acele abilităţi practice de zi cu zi care sunt necesare pentru ca persoana să funcţioneze şi să corespundă cerinţelor mediului înconjurător, incluzând aici şi capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar şi interacţiunea cu alţi oameni). Acest instrument are o arie largă de utilitate, aplicându-se de la nou-născuți și până la vârsta de 89 de ani.

DENVER – instrument consacrat în detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Poate fi aplicat pentru identificarea și monitorizarea problemelor cognitive și comportamentale la preșcolari.

BASC2 – reprezintă un sistem multidimensional și multimetodic, utilizat în evaluarea comportamentului și a percepției de sine, pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 2 și 25 de ani.

CONNERS-3 – continuă tradiția unei evaluări centrate și amănunțite pe ADHD și pe problemele din tulburările relaționale care apar în rândul copiilor și tinerilor. Este o evaluare multi-perspectivă (părinte, cadru didactic și autoevaluare) a copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care ia în considerare mediul familial, școlar și social.

WISC IV – scala de inteligență Weschsler pentru copii – editia a patra – este un instrument clinic ce evaluează abilitatea cognitivă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 ani și 16 ani. Scala WISC IV oferă scoruri compozite care reprezintă funcționarea intelectuală în domenii cognitive specifice ( ex. Indicele de înțelegere verbală, Indicele raționamentului perceptiv, Indicele memoriei de lucru și Indicele vitezei de procesare).

3

După ce se realizează evaluarea psihologică se recomandă planul de terapie care va fi discutat și prezentat părinților.

4

În fiecare lună, fiecare părinte va primi planul de terapie, iar după un număr de ședințe, în funcție de evoluția copilului și nivelul de abilități, va participa  la grupurile de socializare alături de alți copii.

5

După însușirea primelor programe de terapie, copilul va începe și terapia logopedică alături de alt psiholog clinician, care are formare în logopedie pentru copii cu tulburări de dezvoltare. Acesta realizează evaluarea logopedică și planul de logopedie.

Echipa este completă doar alaturi de părinți, familia fiind cel mai important sprijin în tratamentul copilului cu autism.

Suntem alături de tine

Veți fi îndrumați în permanență de către echipa noastră de specialiști și veti beneficia de ședințe cu părinții, pentru a primi informații utile cu privire la modul de abordare al anumitor comportamente prezente la copii, pe care nu le puteți gestiona singuri. De asemenea, părinții pot opta pentru ședințe de psihoterapie individuală sau de grup care au scop principal creșterea calității vieții, susținere emoțională, depășirea momentelor dificile.

În plus, beneficiați de ședințe de terapie gratuite, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în limita locurilor disponibile.

Pentru orice detalii suplimentare și informații despre ședințele decontate, te invităm să ne contactezi telefonic.

Te așteptăm la Clinica Alegria

Fă o programare chiar acum

Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau vrei să faci o programare, te invităm să ne contactezi telefonic. Îți vom răspunde cu drag la toate întrebările tale.

psihoterapie copii, psihoterapie adolescenti, clinica alegria

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.