fbpx Skip to content

Tehnici de crestere a stimei de sine la copii

Tehnici de crestere a stimei de sine la copii

Increderea in sine are un rol important in dezvoltarea copilului. Stima de sine are la baza 3 componente esentiale: increderea in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine. Toate acestea trebuie incurajate si dozate in mod egal in viata copilului astfel incat sa creasca armonios, responsabil si fericit.

Este importat pentru copii sa isi cunoasca punctele tari si punctele slabe, astfel fac fata mai usor presiunilor. Acesti copii sunt realisti, optimisti si au incredere in ei. 

Copiii cu stima de sine scazuta au parte de situatii care le produc anxietate si frustrare. Acestia pot devein deprimati, restrasi, din cauza unei pareri proaste cu privire la sine si de cele mai multe ori or sa foloseasca ca si raspuns “nu pot”.

Stima de sine se dezvolta inca din copilarie si continua pana la maturitate. Stima de sine poate insemna sa te simti capabil si iubit, de aceea un copil care este fericit cu o realizare personala, dar nu este iubit, poate dezvolta o stima de sine scazuta. Pe de alta parte, un copil care se simte iubit, dar nu este sigur de abilitatile pe care le are, poate avea de asemenea, o stima de sine scazuta. Este important sa existe un echilibru intre cele doua, pentru a avea o stima de sine sanatoasa.

Dezvoltarea ideilor despre propriile capacitati ale copiilor se realizeaza cu ajutorul incercarilor si esuarilor de care au parte. Imaginea de sine se creeaza cu ajutorul interactiunilor cu cei din jur, de aceea parintii joaca un rol foarte important in formarea unei pareri despre sine sanatoase.

Parintii, familia si educatorii joaca un rol important in cresterea stimei de sine, acestia incurajandu-i si fiind bucurosi de realizarile copilului. 

Copiii cu stima de sine scazuta nu doresc sa incerce lucruri noi, vorbesc negativ despre sine, au toleranta scazuta la frustrare, vad obstacole la orice pas, renunta usor si uneori asteapta ca ceilalti sa indeplineasca responsabilitatile in locul lor, sunt critici cu ei insisi, se streseaza usor.

Stima de sine crescuta este reprezentata prin interactiunile cu ceilalti, copiii se simt confortabil in activitatile pe care le desfasoara, gasesc solutii provocarilor care apar si nu se invinuiesc daca gresesc. 

 

Tehnici pentru cresterea stimei de sine la copii

Evidentiarea calitatilor copilului deoarece acesta se va simti apreciat.

Copilul nu trebuie sa fie criticat, sa nu i se evidentieze comportamentele negative pe care le are, deoarece daca i se vorbeste copilului in mod constant despre defectele pe care le are, increderea in sine scade.

Ajutorul dat copilului sa treaca peste dezamagiri si sa invete o lectie din experientele prin care trece. Astfel, poate afla ce abilitati are si la ce se pricepe mai putin.

Incurajati copilul sa isi descopere talentele, hobby-urile si sa initieze noi relatii de prietenie.

Acordarea unui model pozitiv copilului in legatura cu propria imagine de sine.

In cazul in care parintii sunt exigenti, pesimisti si nerealisti cu propriile abilitati,atunci copilul poate dezvolta o stima de sine scazuta.

Copiii pot deveni increzatori in propriile puteri daca sunt pusi in situatii sociale necunoscute deoarece ajuta la dezvoltarea unor noi abilitati si comportamente de adaptare.

Implicarea copiilor in activitatile din casa in functie de varsta, duce la o stare de bine cu privire la ajutorul acordat parintilor.

Este important sa apreciem ideile pe care le are copilul deoarece daca acestea ni se par iesite din comun, copilul se va retrage si nu v-a mai avea curajul sa spuna ceea ce gandeste.

Aprecierea reusitelor prin gesturi mici, incurajare si constientizarea faptului ca a resusit sa duca la bun sfarsit o sarcina de unul singur.

Incurajarea copilului sa ne arate lucurile noi pe care le-a invatat, acest lucru ducand la incredere in sine.

Incurajarea copilului catre comunicarea problemelor pe care le are deoarece devin mai siguri si stiu ca orice s-ar intampla cei din jur sunt alaturi de ei.

Invatarea din greseli- in viata de adult vor da piept de multe ori cu situatii in care nu vor reusi de fiecare data, de aceea este bine sa ii invatam sa faca fata  momentelor in care vor gresi si nu vor reusi de prima data.

 

Autor: Stefanescu Amalia, psiholog clinician, logoped

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.