Neurofeedback nu este o metodă nouă, studii medicale se fac de peste 60 de ani, iar metoda se foloseste inca din anii 1980. În ultimul timp, au apărut din ce în ce mai multe studii privind eficiența neurofeedbackului în cazul copiilor cu ADHD, iar avantajul cel mai important al acestei abordări este lipsa efectelor secundare de orice fel. De asemenea, studiile recente arată că neurofeedbackul contribuie simțitor la îmbunătățirea efectelor pozitive ale terapiei ABA în cazul copiilor diagnosticați cu autism.
Neurofeedback este o metodă care ajută subiecții să își controleze undele creierului în mod conștient, să îl antreneze astfel încât să își îmbunătățească starea de spirit, performanțele intelectuale sau calitatea somnului, să își regăsească echilibrul, să încetinească procesul de îmbătrânire.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a-și modifica conexiunile, organizarea și funcționarea pe baza experiențelor și comportamentelor în care ne angajăm zilnic. Ea echipează creierul cu forță rezistentă și adaptativă și face posibilă învățarea și creșterea. Faptele, de la învățarea unui nou sport sau limbaj, până la reabilitare și vindecare, se bazează pe mecanismele celulare ale neuroplasticității.Din perspectiva neurofeedback-ului, neuroplasticitatea este liantul care ține totul împreună. Este tehnologia la nivel celular care permite să apară schimbări pe termen lung în sistemul nervos.
Cercetările științifice care implică multe modalități diferite de neurofeedback ne arată că efectele tratamentului durează pe termen lung. În timp ce schimbările specifice experimentate de pacient vor varia de la persoană la persoană, având în vedere creierul său unic și organizarea sa funcțională, schimbările aduse de antrenamentul neurofeedback consecvent durează în general pe termen lung. Motivul pentru care aceste schimbări persistă 6 luni, 12 luni și ani mai târziu este că schimbările pe care le experimentăm nu sunt rezultate de sine stătătoare. Aceste schimbări în comportament sunt rezultatul schimbărilor individuale ale neuronilor, al modului în care aceștia funcționează și al rețelelor generale din care fac parte. Angajând în mod repetat creierul în moduri noi, rețelele celulare din creier vor începe să se adapteze fizic și funcțional pentru a se adapta noilor niveluri de activitate. Neurofeedback-ul și neuroplasticitatea pe care se bazează pot lua cu adevărat putere doar printr-un antrenament săptămânal constant. Atâta timp cât oricărui antrenament de neurofeedback i se acordă suficient timp, creierul fizic se va adapta.
În tulburările de sănătate mintală, modelele undelor cerebrale pot fi perturbate, ducând la activitate și comportament biologic nesănătos . De exemplu, persoanele cu tulburări de anxietate au adesea o activitate prea mare a undelor cerebrale, ceea ce îi face să se simtă în stare de nervozitate, hiperexcitați și panicați. Pe de altă parte, cei cu ADHD pot avea un exces de activitate mai lentă a undelor cerebrale, ducând la simptome precum ceața creierului, visarea cu ochii deschiși și probleme de concentrare.
Neurofeedbackul se bazează pe măsurarea și monitorizarea activității electrice cerebrale, de tip EEG. În special, neurofeedback-ul nu implică nici un curent electric sau stimulare a creierului, ca alte terapii bazate pe creier (de ex. TMS, LENS sau tDCS). Este folosit ca tratament alternativ , non-medical, folosind semnale asistate de tehnologia EEG și îmbunătățește eficacitatea altor terapii folosite în diverse tulburări, dar poate oferi, de asemenea, o ameliorare permanentă a acestora.
Neurofeedbackul este o metodă eficientă pentrutratarea problemelor specifice, cum ar fi:
- Tulburarea de tip ADHD/ADD (hiperactivitate cu deficit de atenție)
- Autism
- Insomnia
- Depresie
- Anxietate
- Paraplegie
- Sindrom premenstrual
- Menopauză
- Demența de tip Parkinson
- Sindromul Tourette (ticuri)
- Balbism
- Migrene
- Leziuni cerebrale traumatice
- Tulburare de stres posttraumatic
- Dependențe (alcool, tutun, mâncare etc.)
- Tulburări de alimentație
- Atac cerebral
- Fobii
Neurofeedback este folosit și aplicat în cadrul clinicii Alegria de către psihologi clinicieni, psihoterapeuți certificați, pentru a ajuta la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la reducerea semnificativă a intensității simptomelor.