Șomajul reprezintă una dintre amenințările majore asupra echilibrului psiho-emoțional al adultului. Criza economică a avut repercusiuni adânci în viața indivizilor de pretudindeni.
Psihologii americani clasau stresul provocat de concediere pe locul V în topul celor mai stresante evenimente din viața unei persoane. Șomajul de lungă durată lasă răni adânci mai ales atunci când este nedorit și concedierea a surveit brusc și pe neașteptate.
De ce șomajul poate duce la apariția unei traume psihice?
Mulți dintre noi ne definim valoarea personalității nu prin ceea ce suntem ci prin ceea ce facem. Astfel că ne-am simțit cu atât mai valoroși cu cât în copilărie am obținut performanțe școlare – academice, iar ulterior profesionale. Adult fiind, o dată ce devii șomer te poți simți incapacitat cu acest statut, pentru că nu îți mai poți hrăni sentimentul de sine. Ai senzația că devii lipsit de valoare că nu mai contezi pentru organizația/instituția de unde ai plecat, pentru ceilalți, pentru propria familie, pentru societate.
Sentimentul intulității afectează pe toată lumea, indiferent de sex, vârstă, pregătire sau experiență profesională.
Șomajul de lungă durată este o traumă socială, o traumă de relație – se produce cu, printre și de către oameni pe șcena piețeii muncii.
Specialiștii vorbesc despre câteva etape pe care le trăiesc persoanele începând cu șocul concedierii:
- Ușurare – Amenințarea până atunci bănuită a devenit acum certitudine. Cei afectați încearcă să facă ce este mai bine în această situație și își pun în fața ochiilor avantaje pe care concedierea le aduce cu sine.
- Revoltă, neputința, depresie și mânie – În numeroase amintiri și discuții cu sine sunt puse din nou în șcena circumstanțele concedierii și se protestează împotriva lor.
- Se instalează disperarea și epuizarea, sentimente de înjosire și devalorizare.
- Scufundarea în apatie.
Care sunt efectele șomajului de lungă durată?
Are ca efect principal senzația de pierdere a integrității eu-lui și este legată de pierderea unei relații semnificative. Alte aprente ale acestui tip de traumă sunt:
- Pierderea structurii familiale.
Adesea șomerii își ascund starea de șomaj față de prieteni și cunoscuți, ceea ce îi duce apoi la izolare, singurătate și depresie.
- Pierderea statutului, a poziției profesionale sau sociale – pierderea respectului de sine.
- Suferința este legată de stimă scăzută.
- Pierderea mijloacelor economice și a sentimentului de securitate.
- Identitatea de gen: bărbatul aduce bannul acasă și începe să se simtă nesigur de masculinitatea lui din cauza statutului de șomer – afectează și femeia care lângă un bărbat nesigur nu se mai simte suficient de iubită ca femeie.
Discriminarea socială a șomerilor, care este propagată în diferite țări europene, aduce celor afectați noi probleme psihice și sociale. Desigur că există în orice societate și persoane al căror target este să devină asistați social. Adică fac orice pot doar să primească ajutor de la stat fără să dea nimic în schimb.
Șomajul mai mult încurcă decât descurcă.
Dobândirea ajutorului de șomaj îl trimite pe individ înapoi la statutul de copil neajutorat și care are nevoie de susținere.
Cum pot fi ajutați șomerii?
Consilierea psihologică devine foarte importantă pentru a trata eventualele efecte ale șomajului de lungă durată:
- Neputința și blocajul resimțite de persoană, lipsa de opțiuni;
- Retrăirea după mult timp a concedierii dureroase sau a pierderii locului de muncă, evitarea, relațiile reduse, sentimentul de înstrăinare, lipsa de sensibilitate, fatalismul;
- Stresul prelungit, tulburările de somn, tulburările de concentrare și de muncă;
Măsuri care pot fi luate:
- Servicii de evaluare și consiliere psihologică și psihoterapie de suport.
Evaluări clinice, care măsoară starea de bine a persoanei și posibilele bariere în angajare ce țin de sănătatea psihoemoțională a șomerului: începând cu stările de anxietate și depresie până la consumul de alcool. Alte dificultăți sunt stările de furie, stimă de sine scăzută, demotivare sau supramotivare și aspecte ce țin de relaționare. Toate acestea impactează negativ persoana în a obține un loc de muncă. Frica de respinfere și de a fi judecați ca vulnerabili, îi paralizează și îi determină să se autosaboteze: pierd interviurile.
Ședințe de consiliere psihologică individuală – penru a ajuta persoana să înțeleagă că există și alte modalități mult mai sănătoase de a face față situației și a o orienta spre resurse și soluții adaptative.
Ședințe de psihoterapie de grup – Șomajul de lungă durată este o traumă cu cauze sociale, de aceea în primul rând și-au dovedit utilitatea grupurile de autoajutorare supravegheate de un specialist.
- Servicii de formare profesională, calificare sau recalificare.
- Servicii de consiliere profesională și a carierei, de însoțire pe parcursul procesului de angajare.
„ Comparativ cu persoanele care au loc de muncă, șomerii au de două ori riscul de a suferi de probleme psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea, simptome psihosomatice, stimă de sine scăzută. ” (Paul & Moser,2009).
SURSĂ:
- https://floriandronache.wordpress.com/2014/10/22/somajul-trauma-psihica-aspecte-psihoemotionale-ale-somajului/
- https://ro.baiug.org/the-psychological-effects-of-unemployment-2368 (-Buendía, J. (1989). Psic Aspecte psihologice și psihopatologice ale șomajului: depresie și sprijin social. Psyche, 2, 47-53.-Buendia, J. (1990). Psihopatologia șomajului. Analele psihologiei, 6 (1), 21-36.)