fbpx Skip to content

Salturile mentale la bebeluși –Wonder Weeks (Săptămânile minune)

Salturile mentale la bebeluși –Wonder Weeks (Săptămânile minune)

Vi s-a întâmplat ca de la o zi la alta să observați modificări semnificative ale bebelușului la nivel de stări emoționale și reacții comportamentale?  

Plânge mai mult, este morocănos și iritabil, își dorește să stea doar în brațele călduroase ale mamei, vrea la sân dar nu mănâncă sau mănâncă foarte puțin, doarme fragmentat și neliniștit?

Ei, bine! Partea bună este că pentru toate aceste modificări există o explicație, drept pentru care, vă invit să faceți cunoștință cu așa numitele Wonder Weeks(Săptămânile Minune)!

În urma unei cercetări care a durat în jur de 35 de ani, Frans Plooij și Hetty van de Rijt, cercetători olandezi, au descoperit prezența a 10 salturi în dezvoltarea mentală a copilului, acestea fiind prezente pe parcursul primelor 20 de luni de viață,  „Săptămânile minune(Wonder Weeks), sunt săptămânile în care aceste salturi își fac simțită prezența.

Este firesc ca în aceste săptămâni părinții să experimenteze tot felul de stări precum epuizare, anxietate, îngrijorare, furie, vinovăție însă ceea ce este foarte important să rețineți, este faptul că plânsul inconsolabil al bebelușului semnalează prezența unor perioade de vulnerabilitate emoțională, perioade în care, deși greu de crezut, acesta are parte de noi achiziții.

Mai ales în aceste perioade, nevoia bebelușului de mamă este primordială așadar, primordială este necesar să devină și acordarea atenției specială acestei perioade. Prima perioadă a vieții este plină de oportunități și în același timp, plină de vulnerabilități.

Odătă cu creșterea fizică, mai exact perioada puseelor de creștere, se realizează și creșterea emoțională însă acestea nu au loc în paralel. Pe parcursul acestor pusee, bebelușul crește în dimensiune iar pe parcursul salturilor mentale, salturi în care este posibil să aveți impresia că aceștia regresează devenind dintr-odată morocănoși, au loc procese prin care dobândesc noi abilități. 

De exemplu, încep să își controleze mai bine mânuțele, își pot suține capul, se rostogolește.     Intervalul acestor Săptămâni Minune în care au loc salturile mentale, este cam de 3 săptămâni. 

Astfel că, fiind informați și atenți la săptămânile 5, 8, 12, 15, 23, 34, 42, 51, 60, 71, veți putea susține și însoți copilul în drumul său către dezvoltare. 

          Rețineți că, în aceste perioade, micuțul manifestă trăiri interioare foarte puternice prin prisma faptului că au loc schimbări neurologice semnificative, schimbări care îl pot face să se simtă speriat, confuz, neliniștit ceea ce ulterior îl va determina să se agațe cu disperare de mama care i-a oferit sentimentul de siguranță încă dinainte de a se naște.

          Minunat este că toate aceste schimbări neurologice care au loc de la naștere până la 20 de luni, sunt urmate de salturi în dezvoltarea lor.

          Deși ceea ce înainte îl liniștea, acum nu mai prezintă niciun beneficiu pentru acesta iar singura și marea lui nevoie este aceea de a fi permanent în contact fizic și emoțional cu mama, în urma fiecărui salt mental, copilașul învață câte ceva și începe să perceapă lumea cu alți ochi.

        Pentru a putea înțelege mai ușor ceea ce trăiește bebelușul în perioada salturilor mentale, vă invit să faceți un exercițiu de imaginație! 

Imaginați-vă că după o zi plină în care ați petrecut timp la locul de muncă împreună cu colegii, timp în familie sau cu prietenii, vă aflați în sfârșit în dormitor, în patul dumneavoastră savurând un ceai aromat înainte de culcare.

A doua zi dimineață când deschideți ochii, sunteți nevoiți să vă confruntați cu “surpriza” că totul este diferit.  Culorile și suntele din jur  sunt diferite și mult mai intense, obiectele din jur sunt mult mai mari, sunt prezente multe obiecte pe care nu le-ați mai văzut până acum și nu știți ce reprezintă. Percepția pe care o aveați înainte era total diferită de cea pe care o aveți acum. 

        Este normal ca toate aceste schimbări să vă facă să vă simțiți speriați și confuzi. Aceleași trăiri le au și micuții în urma salturilor mentale iar singura modalitate de a cere ajutorul și de a se liniști pe care ei o cunosc este aceea de a plânge și de a se agăța de mamă.

       Esențial în aceste perioade este să îi oferiți bebelușului contactul fizic de care are nevoie prin intermediul mângâierilor, îmbrățișărilor, sarutărilor, prin hrană, să vorbiți cu ei, să aveți răbdare și foarte important, să vă încurajați reținând că aceste perioade vor avea loc doar câteva zile iar ulterior veți putea observa evoluții fantastice în dezvoltarea cognitivă și emoțională a acestuia.

Nu uitați că jucăria de bază care ajută la stimularea dezvoltării bebelușului, la consolidarea sentimentelor de siguranță și liniște, la formarea percepției prin diferențiere și nu numai, este figura umană!

Autor: Ioana Dobrin

Funcție: psiholog clinician și psihoterapeut

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.