Începerea grădiniței sau a școlii reprezintă una dintre cele mai importante etape pentru un copil și familia sa. Cu toate acestea, în timp ce includerea într-o instituție de învățământ este un motiv de bucurie pentru unii dintre copii, fiind considerat un loc ideal pentru joacă, socializare și învățarea unor abilități noi, pentru ceilalți acest proces reprezintă o sursă de frică. Simultan, părinții pot resimți teamă și neputință, începând să caute soluții pentru a-l motiva pe cel mic să meargă în noul mediu. Refuzul de a merge la grădiniță/școală poate începe adesea după o perioadă mai îndelungată petrecută acasă în care copilul a fost mai aproape de părinte, cum ar fi o vacanță de vară sau o perioadă liberă din cauza condiției medicale. Cu toate acestea, dacă cel mic pretinde în continuare că nu vrea să meargă la școala, sau încearcă să-și facă dorința auzită prin lacrimi sau printr-o criză de furie, este necesar să căutăm cauzele din spatele acestui comportament.
Ce se află de cele mai multe ori în spatele refuzului de a merge la grădiniță sau școală?
Dificultățile de adaptare
Conform lui Ashirbekova (2022), în învățământul preșcolar există un comportament de ”atenție împărtășită”. Mai exact, educatorul sau profesorul dorește ca copiii să îndeplinească sarcinile împreună. Acest lucru creează disciplină socială. Comportamentul asociat cu respectarea regulilor ar trebui mai întâi învățat acasă și apoi fixat la școală. Copiii ai căror parinți nu pun limite acasă au probleme de adaptare la școală, iar acest lucru poate conduce la ”fobia de școală.” Astfel, un stil parental foarte permisiv, prin intermediul căruia copilul nu are ocazia să învețe despre limite poate conduce la situația în care acesta refuză să meargă la grădiniță/școală datorită dificultăților de a se adapta cerințelor din instituția respectivă.
Anxietatea de separare
Apare în special în cazul copiilor de 2-3 ani, atunci când pentru prima dată este necesar să stea departe pentru un număr mai mare de ore, în zile consecutive, de adultul pe care îl îndragește atât de mult. Cu toate acestea, în cazul copiilor mai mari, teama de a sta departe de părinți în ciuda expunerii treptate la instituția de învățământ specifică reprezintă o problemă semnificativă și poate apărea pe fondul unui eveniment cu impact emoțional, cum ar fi decesul unei persoane apropiate, divorțul părintilor, abuzul, etc.
Bullying-ul
Bullying-ului este una dintre principalele cauze ale refuzului școlar. Astfel, copiii care sunt hărțuiți pot avea de șase ori mai multe șanse să evite școala decât cei care nu sunt în această situație (Vidourek, King & Merianos, 2016). Acest lucru este considerat un mecanism de adaptare pentru copiii care se confruntă cu agresiunea în mediul școlar, acest lucru fiind foarte des întâlnit și în cazul copiilor cu tulburări de neurodezvoltare și dificultăți de învățare cum ar fi Autism sau ADHD (McClermont, Morton, Gillis, 2021).
Cum trebuie abordat acest refuz?
- Încercați să vedeți nevoia care se află în spatele comportamentului.
- Comunicați deschis și empatic despre sentimentele copilului.
- Validați pașii mici, chiar dacă asta înseamnă că cel mic a mers la școală doar pentru câteva ore într-o anumită zi, și nu pentru programul întreg.
- Implicați copilul în activități specifice pasiunilor sale în afara instituțiilor de învățământ pentru a-l motiva.
- Cereți ajutorul specialiștilor în domeniul sănătății mintale atunci când considerați că dumneavoastră sau cel mic aveți nevoie de îndrumare.
Ashirbekova, A. (2022). CHILD: „I DON’T WANT TO GO TO SCHOOL!”. Miasto Przyszłości, 24, 207–209.
McClemont, A.J., Morton, H.E., Gillis, J.M. et al. Brief Report: Predictors of School Refusal Due to Bullying in Children with Autism Spectrum Disorder and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. J Autism Dev Disord 51, 1781–1788 (2021).
Vidourek, R. A., King, K. A., & Merianos, A. L. (2016). School bullying and student trauma: Fear and avoidance associated with victimization. Journal of Prevention & Intervention in the Community, 44(2), 121–129.
Psiholog clinician Mălina-Nicoleta Radu
Photo by Caleb Woods on Unsplash