Un părinte fericit, liniștit, calm și bine dispus este egal cu un copil fericit și liniștit.
Copii mereu trimit mesaje indirecte părințior. Cum o fac? Prin comportamentele lor, stările lor, prin afecțiunile și simptomele din interior.
Părinții sunt cei mai puternici ,,magicieni” în rezolvarea problemei copilului. Dar aceasta se întâmplă doar în momentul când părintele înțelege că el poate.
Cum poate un părinte sa fie ,,magicianul” copilului său?
- Să învețe ce simbolizează fiecare simptom/comportament al copilului.
- Să accepte mesajele care vin din partea copiilor și să lucreze cu ele.
Acum vă las să faceți cunoștință cu câteva mesaje care se ascund în spatele unor comportamente ale copiilor.
Copii care au întârzieri în dezvoltarea vorbirii – verificăm care a fost prima reacție a părinților când au aflat de sarcină. Cum au anunțat rudele, prietenii despre sarcină. Au ținut sau nu secret, cât timp a durat până s-au hotărât să anunțe despre sarcină.
Dar se analizează și trumele din neam.
Dislalia (înlocuirea sunetelor în cuvinte) – dorința copilului de-a se contopi cu mama, de-a fi înapoi una cu mama, pentru că în exterior sunt prea multe pericole. Mai bine să rămână mic, bebeluș, iar mama să rezolve problemele vieții. Mai explicit vorbind mama are frici legate de viața copilului în viitor, în societate.
Bâlbâiala – cu cât mai mult timp copilul scoate sunete, cu atât mai mult timp copilul are pentru a da un răspuns corect.
Unele cauze ale apariției bâlbâielii la copii sunt:
- Părinții închid gura copiilor – conflict cu stima de sine scăzută legată de interdicția de-a vorbi. Copilul crede că cuvintele lui nu au valoare.
- În timpul sarcinii mama s-a speriat, a trăit o frică : metaforic vorbind în timpul ce mama s-a speriat i-au rămas cuvintele în gât.
- Copilului i se interzice să plângă
- În familie este un secret familial, membrii familiei au frică să nu afle alții despre taina lor
- Copilul s-a speriat
Probleme cu vorbirea orală (când copilul înțelege greu informația, se exprimă dificitar, nu este atent la cuvinte) – de regulă acești copii nu sunt ascultați cu atenție, nu sunt lăsați să-și exprime gândurile prin cuvinte.
O altă cauză poate fi găsită în neam: unul dintre strămoși a avut o experiență în care pentru că nu s-a putut exprima sau nu a înțeles corect informația, aceasta i-a salvat viața. Corpul său a preluat acest moment ca model de supraviețuire și aceasta strategie de viață s-a transmis genetic din generație în generație.
Vorbire neclară (copilul vorbește rapid, scapă cuvinte)- există câteva cauze:
- Unul dintre părinți trăiește un conflict al cuvintelor: de ex: începe să vorbească, apoi se gândește că a vorbit prea mult sau prea multe și îi păre rău.
- Începe să vorbească și nu încheie.
Probleme cu matematica:
- Adunarea: de ex înainte de-a rămâne însarcinată, mama se conducea de calendarul ovulației pentru a cunoaște în ce zile poate deveni însărcinată și când nu poate. A greșit cu număratul zilelor și a rămas însărcinată.
- Scăderea: această problemă poate apărea la copii din familii unde părinții divorțează și împart averea.
Copilul se împarte între mama și tata
Agresivitatea copiilor – în timpul sarcinii mama era supărată, furioasă, nervoasă, dar nu exterioriza aceste stări. După ce s-a născut copilul o salvează pe mamă și exteriorizează această agresivitate.
Hiperactivitatea – în timpul sarcinii mama a avut momente când era îngrijorată că copilul nu se mișcă, frica de-a nu pierde copilul. Prin hiperactivitate copilul îi arată mamei că e viu.
Deficit de atenție – încercarea mamei de-a scăpa repede de stres în timpul sarcinii, de-a scăpa de ceva foarte neplăcut. Creierul trebuie să se relaxeze și să se concentreze pe altceva, aceasta îl face pe copil să se elibereze de atenție.
Insuficiență de motivație – în timpul sarcinii mama era ocupată cu multe activități și nu dădea atenție corpului. Nu-și dădea importanța la nevoile și stările ei.
Psiholog clinician Doina Coșneanu