Skip to content
Alegria

Problemele de alimentatie

problemele de alimentatie la copii

Parintii care au copii autisti se plang frecvent de problemele de alimentatie ale micutilor. Desi aceste probleme nu sunt de obicei atat de ingrijoratoare cum sunt cele legate de somn sau de toaleta, au totusi o pondere importanta. Cea mai des intalnita problema este dorinta de a consuma doar cateva tipuri de alimente. Unii copii autistic se limiteaza sa manance nu mai mult de trei sau patru alimente. O astfel de alimentatie defectuoasa dauneaza in primul rand sanatatii, dar afecteaza si procesul de invatare a folosirii toaletei. Mai mult, ori de cate ori parintii incearca sa-l faca pe copil sa consume un aliment nou, pot aparea izbucniri comportamentale. Refuzul copilului de a manca o gama mai variata de alimente poate cauza mari neplaceri in familie. Devine extreme de complicat sa-ti planifice o iesire in oras care sa se suprapuna peste ora de masa a copilului. Mesele luate in vizita sau la un restaurantpot devein si ele experiente frustrante.

Problemele de alimentatie apar din mai multe motive. Desi era perfect normal ca un copil sa aiba preferinte alimentare, copiii autisti pot insista cu mai multa putere sa manance doar ce le place. Copiii tipici se impotrivesc de obicei moderat, dar copiii autistic care au problem alimentare pot ajunge rapid la crize de furie si agresivitate daca nu li se face rapid pep lac. Parintii socotesc de mai multe ori ca problemele de alimentatie nu sunt atat de importante incat sa merite sa intre in conflict cu copilul. Le e teama uneori de subnutritie in cazul in care copilul s-ar razbuna si ar refuza cu totul sa mai manance. Din pacate, in acest fel copilul este zilnic recompensat pentru mofturile la mancare si pentru iesirile comportamentale sau amenintarile la care recurge. Pe masura ce trece timpul, devine tot mai recalcitrant.

Progresul va veni mai usor dupa ce ati reusit sa reduceti alte comportamente mai putin dificile. In acest fel, veti avea deja o istorie a succesului alaturi de copil si veti dobandi mai multa incredere si credibilitate.

Psiholog Alina Priboianu

Distribuie articolul pe