Parenting în timpul pandemiei Covid-19: modalități de a face față noului mod de viață și noilor factori de stres, cauzați de criza globală de sănătate.
Pentru mulți părinți, noțiunea cuvântului acasă a căpătat diverse valențe, casa a devenit biroul, sala de clasă, chiar și sala de gimnastică. Mulți părinți se luptă nu numai să-și țină copiii ocupați, ci și să supravegheze școlarizarea, chiar dacă lucrează la distanță, fac cumpărături și efectuează toate celelalte necesități zilnice ale vieții de familie. În același timp, copiii pot reacționa la stres acționând sau regresând la comportamente depășite de mult timp. Pentru a ajuta părinții să facă față dificultăților de relaționare cu familia, psihologii oferă directive utile în acest sens:
RECUNOAȘTE-ȚI EMOȚIILE
Este normal să te simți temător, anxios sau stresat acum. Discutați despre experiențele cu rudele și prietenii sau împărtășiți o stare de bine tradusă în zâmbete și râsete. Dacă continuați să întâmpinați probleme, încercați o consultație de specialitate cu un profesionist în domeniul sănătății mintale.
SETAȚI LIMITE
Limitele se estompează atunci când viața la locul de muncă și acasă apar în același loc, ceea ce face mai dificilă realizarea lucrurilor sau deconectarea de la locul de muncă. Pentru a vă ajuta, desemnează o anumită zonă în care să lucrezi, în mod ideal o cameră cu ușă, precum și un domeniu pentru temele pentru acasă și activitățile de învățare specifice timpului petrecut la școală. Dacă nu ai un birou acasă, ia în considerare configurarea spațiului destinat temelor pentru copii, alături de spațiul de lucru. În acest fel, poți lucra în mod productiv. Încearcă să setezi un cronometru de bucătărie timp de 90 de minute și spune-le copiilor că vei petrece 15 minute făcând ceva distractiv cu ei atunci când soneria se stinge. Când copiii cunosc planul, e mai puțin probabil să își întrerupă munca. Nu uita să îi mulțumești copilului pentru că ți-a permis să îți faceți treaba.
STABILEȘTE O RUTINĂ
Este nerealist să crezi că tu și copiii tăi veți putea avea un program încadrat în limitele anterioare normale, în această perioadă stresantă. Totuși, este important să se mențină o rutină, chiar dacă copiii sunt tentați să negocieze pentru obținerea unui timp mai îndelungat, ori să realizeze diverse activități, în special pe cele recreative, până mai târziu decât de obicei. Rutinele îi ajută pe membrii familiei să facă față stresului și să fie mai rezistenți. Postează un program scris cu momentul în care te aștepți ca membrii familiei, în special copiii să se ridice, să facă temele, să mănânce mese, să se joace și să meargă la culcare. De asemenea, includeți orele dedicate propriei program de lucru.
RELAXEAZĂ REGULILE PRIVIND UTILIZAREA TEHNOLOGIEI
Nu te simți vinovat că îi permiți copilului să petreacă mai mult timp pe ecran decât de obicei. Este posibil să îi permiți copilului să vizioneze un film sau să joace un joc video în timp ce finalizezi o activitate de lucru, de exemplu. Mai mult, poți să-ți ajuți copilul să rămână conectat la prieteni prin videoconferință sau jocuri video multi-player. Nu renunța complet la reguli. Copiii mai mici ar trebui să utilizeze un computer sau o tabletă în spații comune, mai degrabă decât în camerele lor, astfel încât părinții să poată monitoriza conținutul. Cu adolescenții, vorbiți despre conținut adecvat și limite de timp pentru utilizarea ecran.
COMUNICAȚI CU SUPERVIZORII ȘI COLEGII
Explicați situația dumneavoastră supraveghetorului și colegilor. S-ar putea să nu știe că jonglezi cu munca și cu școala la domiciliu. Negociază cu șeful tău despre programe și așteptări. Lucrați împreună pentru a crea un plan care funcționează atât pentru tine, cât și pentru angajator. Poate că puteți fi de acord că vă veți concentra pe școlarizarea la domiciliu dimineața, dar vei fi disponibil pentru apeluri după-amiaza, de exemplu.
ÎMPĂRȚIȚI RESPONSABILITĂȚILE
Dacă există un alt părinte sau îngrijitor în casă, negociază ture de îngrijire a copilului. S-ar putea supraveghea școală în dimineața în timp ce partenerul tău lucrează, apoi schimbați tura. Obțineți ajutor și de la persoane din afara casei, familiei. Rugați un bunic sau un prieten să discute, poate chiar video cu cel mic în timp ce efectuați un apel de lucru important, de exemplu. Mai mult, tranzacționează organizarea de ore de joacă cu un vecin, care nu numai că îți poate ține copiii ocupați în timp ce lucrezi, dar îi poate ajuta să mențină prieteniile.
PRACTICAȚI AUTO-ÎNGRIJIREA
Tu, precum și toți ceilalți din familia ta, aveți nevoie de timp dedicat propriei persoane fiecare zi. Faceți o plimbare, bucurați-vă de un duș lung sau doar stați în natură. Dacă nu puteți scăpa fizic, puneți în căști și practicați meditația mindfulness prin telefon. Exersează compasiunea de sine. Nu-ți face griji dacă nu te vei putea concentra sau lăsa standardele de menaj să alunece.
Psiholog Andreea Busuioc