Skip to content
Alegria

Legătura dintre evenimentele adverse din copilărie (traume) și comportamentele de adicție  la maturitate

Legătura dintre evenimentele adverse din copilărie (traume) și comportamentele de adicție  la maturitate

Copilăria reprezintă perioada care, pentru majoritatea oamenilor, este descrisă ca  fiind cea mai frumoasă perioadă a vieții. Cu toate acestea, mulți dintre noi au avut parte de  experiențe al căror caracter disfuncțional le-a marcat viețile pentru totdeauna. Experiențele  adverse ale copilăriei se referă la unele dintre cele mai intense și frecvente surse de stres pe  care copiii le pot suferi devreme în viață. Astfel de experiențe includ mai multe tipuri de  abuz: neglijare, violența dintre părinți sau îngrijitori, alte tipuri de disfuncții grave ale vieții  de familie, cum ar fi consumul de alcool și substanțe și violența dintre părinți, comunitară și  colectivă. Cele mai importante descoperiri în ceea ce privește experiențele adverse din  copilărie sunt că acestea sunt surprinzător de frecvente chiar și în primii ani, sunt în general  nerecunoscute, putând fi identificate în copilărie prin istorie, de la copii și îngrijitori și pot  începe să se manifeste sub forma unor alterări în sfera sănătății atât mentale cât și fizice în  timpul copilăriei în sine. (Flaherty, Thompson, Litrownik, et al., 2006). Recunoașterea  acestor fapte oferă o oportunitate Clară pentru intervenția timpurie. Nevoia unei intervenții  corespunzătoare și timpurii este clară, oportunitățile sunt majore și nimeni nu va fi cu un pas  înaintea pediatrilor și psihologilor care își asumă această importantă activitate preventivă.  Așa cum a fost demonstrat în Studiul ACE (Mercy & Houry, 2019), ceea ce se întâmplă în  copilărie, în mod obișnuitîși lasă amprenta de-a lungul vieții. Timpul nu vindecă, timpul  doar ascunde. Unul din efectele secundare create de traumele copilăriei sunt  comportamentele adictive.  

Adicția sau dependența, așa cum este mult mai cunoscută în limbajul comun, este  definită de o gândire obsesivă și o nevoie compulsivă de consum al unor substanțe precum  droguri, alcool, alimente, sex, dar poate apărea sub forma oricărui alt tip de comportament.  Este important de luat la cunoștiință că tratarea dependențelor nu se realizează doar din  punct de vedere medical, ci și psihologic, prin terapie.  

Mai mult decât tratamentul dependenței în sine, care se poate realiza prin TCC – terapie cognitiv comportamentală individuală sau de grup, trebuie acționat la rădăcina  problemei. 

Un studiu recent, publicat în „Addictive Behaviors”, care explorează asocierea  dintre abuzul în copilărie și tulburarea de consum de substanțe, sugerează că neglijarea sau  abuzul în copilărie poate avea un „rol central în prezicerea consumului majorității substanțelor”. În plus, disocierea pare să medieze relația dintre consumul de droguri și  neglijența suferită în copilărie.  

Astfel reiese că un prim pas în tratarea psihoterapeutică a adicțiilor constă în  investigarea și vindecarea traumelor timpurii din viața indivizilor. În sensul acesta, Gestalt  terapia, terapia existențial unificatoare și terapia cognitiv comportamentală, pot avea un rol  important în vindecarea individului.  

Un prim pas constă în efortul nostru de a cere ajutor și dorința de schimbare, de  integrare a unui nou Eu: nu lipsit de răni lăsate de trecut, ci purtând aceste cicatrici  vindicate într-o armonie a sufletului. 

Autor: Bănică Ioana

Referințe

1. Flaherty EG, Thompson R, Litrownik AJ, et al. Adverse childhood exposures and  reported child health at age 12. AcadPediatr. 2009, 9(3):150-6.  

2. Mercy, J., A., Houry, D., E., Centers for Disease Control and Prevention (2019).  Preventing Adverse Childhood Experiences: Leveraging the Best Available Evidence.  (pp. 7 – 21) Atlanta, GA: National Center for Injury Prevention and Control, Centers for  Disease Control and Prevention.  

3. Anne N. Banducci, Elana Hoffman, C.W. Lejuez, Karestan C. Koenen (2014). The  relationship between child abuse and negative outcomes among substance users:  psychopathology, health, and comorbidities. Psychology of Addictive Behaviors

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Distribuie articolul pe