Skip to content
Alegria

Intarziere in dezvoltarea limbajului la copii

intarzierea limbajului la copii

Potrivit Asociatiei Americane de vorbire si auz, aparitia tarzie a limbajului este “o intarziere a debutului limbajului fara alte dizabilitati diagnosticate sau intarzieri de dezvoltare in alte domenii cognitive sau motorii. Intarzierea in dezvoltarea limbajului este diagnosticata atunci când traiectoriile de dezvoltare ale limbajului sunt sub asteptarile varstei. Copiii mici care prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului pot fi, de asemenea, denumiti „vorbitori tarzii” sau „invatatori intarziati de limbi straine”.

Ca si factori de risc pentru intarzierea in dezvoltarea limbajului putem sa amintim: antecedente familiale de intarziere a limbajului, sexul masculin si o greutate mica la nastere. 

Copiii pot avea intarziere in achizitionarea vocabularului, dezvoltarea propozitiilor simple si compuse cat si intarzieri mixte de limbaj expresiv si receptiv adica dificultati in intelegerea limbajului oral. Mai jos avem indicele varstei copilului si numarul aproximativ de cuvinte pe care ar trebui sa il aiba in vocabular: 

Vârsta copilului ~ Numărul de cuvinte

12 luni ~ 2-6 cuvinte

15 luni ~ 10 cuvinte

18 luni ~ 50 de cuvinte

24 de luni (2 ani) ~ 200-300 de cuvinte

30 de luni ~ 450 de cuvinte

36 de luni (3 ani) ~ 1.000 de cuvinte

42 de luni ~ 1.200 de cuvinte

48 de luni (4 ani) ~ 1.600 de cuvinte

Recomandari pentru copiii cu intarziere in dezvoltarea limbajului:

  1. Programare la evaluare logopedica si inceperea terapiei logopedice cat mai devreme. Cu cat timpul de asteptare este mai indelungat, cu atat si decalajul limbajului conform varstei o sa creasca. 
  2. Vorbiti-i copilului despre ceea ce faceti, ce vedeti, ce actiuni intreprindeti, cum va simtiti, ce auziti, mirositi sau gustati, folosind cuvinte scurte. (ex.”minge-arunca mingea”)
  3. Vorbiti despre ceea ce face copilul, denumiti obiectele pe care le foloseste si actiunile pe care le face cu 1-2 cuvinte.
  4. Imbogatirea vocabularului ajutand copilul sa invete cat mai multe cuvinte cu ajutorul obiectelor din mediu sau cu ajutorul cartonaselor.
  5. Jocurile de rol ajuta copilul sa isi dezvolte vocabularul.
  6. Limitarea accesului la ecrane.
  7. Citirea constanta a unor texte ilustrate.

In concluzie, este important sa urmarim dezvoltarea limbajului la copii si sa intervenim cat mai devreme in stimularea acestuia, inca de la 1-2 ani. Cu cat timpul de interventie este mai tarziu cu atat si decalajul limbajului conform varstei creste.

Autor: Gheorghe Amalia

Funcție: psiholog clinician, logoped

Distribuie articolul pe