fbpx Skip to content

Importanta jocului in dezvoltarea armonioasa a copiilor

Importanta jocului in dezvoltarea armonioasa a copiilor

Jocul este un element esential in dezvoltarea cognitiva, emotionala, fizica si sociala a copiilor. Prin joc copiii pot interactiona cu adultii si pot asimila informatii despre mediul inconjurator mult mai usor. Cu ajutorul jocului, cei mici descopera lumea din jurul lor, inteleg mai usor cum ar trebui sa se comporte, acumuleaza cunostiinte noi si isi dezvolta imaginatia.  

Pentru adulti, invatarea se refera la dobandirea de noi abilitati cum ar fi memorarea cifrelor, literelor, scriere etc. si cred ca jocul este doar o distractie ce nu ajuta la procesul de invatare. Cu toate acestea, conform studiilor, jocul inseamna invatare, copiii dobandind cunostiinte noi prin experienta jocului. 

Importanta jocului in educatia timpurie a copilului nu trebuie sa fie subestimata caci este o treapta importanta in dezvoltarea celor mici. Jocul il ajuta pe copil sa devina increzator in fortele proprii, sa inteleaga mai multe despre mediul inconjurator, sa dezvolte abilitati sociale, sa isi dezvolte limbajul si comunicarea cu ceilalti, invata despre grija catre cei din jur si isi dezvolta abilitatile fizice.

In prima parte a vietii,  intre 1 si 3 ani, copilul se joaca simbolic si devine interesat de jocul cu cei din jur. Intre 3 si 7 ani, copilul isi dezvolta cognitia prin intermediul jocului, imitand activitatile adultilor, dar si limbajul acestora. Jucariile adecvate varstei joaca un rol important in dezvoltarea inteligentei copilului,  iar daca acestea nu sunt adecvate atunci intelectul va stagna. In general jucariile/jocurile sunt gandite pentru fiecare etapa de dezvoltare a copilului, astfel acesta memoreaza, sorteaza, asambleaza si isi foloseste mintea.

Rolul jocului in dezvoltarea copilului:

  • Cu ajutorul jocului simbolic „de-a doctorul”, „de-a politistul”, „de-a bucatarul”, „de-a mama si tata” etc. copilul imita adultii, invata sa foloseasca obiectele din jur, sa comunice cu ceilalti, sa isi imbogateasca vocabularul si sa se puna in diverse situatii, dezvoltandu-si astfel imaginatia.
  • Jocul il ajuta pe copil sa aiba incredere in fortele proprii, sa ii creasca stima de sine, vazand ca si el poate sa faca unele lucruri pe care le fac adultii.
  • Copilul invata sa lucreze in echipa, sa se ajute cu cei din jur, dar de asemenea invata sa si piarda. Astfel invata ca este ok sa piarda si ca nu trebuie sa se supere sau sa se certe cu ceilalti participanti la joc, invatand sa isi gestioneze emotiile negative. 

La nastere creierul bebelusilor produce din abundenta conexiuni sinapsale, acestea facilitand asimilirea de informatii in primii ani de viata, ce este esentiala in formarea creierului. Un mediu plin cu jocuri si jucarii senzoriale ajuta la dezvoltarea creierului, iar lipsa jocului duce la pierderea acestor conexiunilor neuronale. 

De asemenea exista o relatie stransa intre joc si abilitatile de comunicare. Prin joc putem imbogati vocabularul, denumindu-le jucariile si actiunile care iau parte la jocul copiilor. Cu ajutorul jocului simbolic (de-a doctorul, bucatarul etc.) micutii exerseaza cuvintele vechi si noi, invata sa comunice si sa ii inteleaga pe ceilalti si imita cuvintele pe care nu le cunosc.

Idei de joc impreuna cu copiii:

  • Pentru bebelusi primul joc este cel in care aude vocea adultilor, le vede expresia faciala (zambetul) si incearca sa ii imite .
  • Muzica, cantecele dezvolta auzul si miscarea.
  • Jocul „cucu-bau” ajuta la dezvoltarea sociala si emotionala a bebelusului.
  • Manuirea obiectelor de diverse texturi dezvolta simtul tactil.
  • Obiecte de diverse marimi, culori si forme il ajuta sa invete si sa sorteze in functie de categoria din care fac parte.
  • Jocul de-a insiruirea unor margele pe un siret, modelarea din plastilina sau aluat ajuta la dezvoltarea motricitatii fine.
  • Taratul, catararea, explorarea ajuta la dezvoltarea fizica si la coordonarea copiilor.
  • Puzzle simplu si jocuri de potrivire in functie de varsta copilului ajuta la memorie si concentrare.
  • Incurajati copilul sa arunce sau sa dea cu piciorul in minge folosindu-si ambele parti ale corpului.
  • Curse cu obstacole, construire de fortarete sau corturi.
  • Jocuri de tipul „Ochiul meu vede…” le dezvolta imaginatia, memoria, atentia si vocabularul.
  • Gatirea unor preparate simple ajuta la motricitate, invatarea unor cuvinte noi, numarat, calculat si la dezvoltarea abilitatilor de zi cu zi.
  • Includerea in diverse sporturi, dar si activitatile de „art and craft” ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului.

In cazul in care copilul nu este interesat de joc (excludem momentele in care este obosit),  este posibil sa fie vorba despre o tulburare de dezvoltare si este nevoie sa il urmariti si sa cereti ajutorul unui specialist. Vorbiti cu un specialist daca: copilul nu intra in jocurile interactive cum ar fi: „Cucu-Bau”, nu prezinta interes pentru jucarii si nu le foloseste functional (ex.: copilul este interesat sa invarta rotile unei masini, in loc sa o conduca prin camera ca ceilalti copii de aceeasi varsta.), nu este interesat sa se joace cu alti copii sau sa participe la jocurile simbolice. 

Gheorghe Amalia, Psiholog Clinician, Logoped

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.