Skip to content
Alegria

DIFERENTE INTRE SINDRROMUL ASPERGER SI AUTISM

Autismul si sindromul Asperger reprezinta doua tipuri de tulburari sociale asemanatoare. Ele au unele caracteristici si simptome comune, dar in acelasi timp prezinta si unele diferente. Astfel, persoanele care sufera de sindromul Asperger nu prezinta tulburari in comunicare, fata de autism, unde acestea sunt prezente. Persoanele care sufera de sindromul Asperger au nivel bun de inteligenta.  

Sindromul Asperger prezinta simptome precum abilitati sociale slabe, limbaj formal si interes maxim pentru unele subiecte de nisa. Dar atat autismul cat si sindromul Asperger se incadreaza im categoria bolilor numite Tulburari ale spectrului autist sau TSA.

Ce este sindromul Asperger?

Este o tulburare de dezvoltare si o forma de tulburare usoara a spectrului de autism care se caracterizeaza prin interactiuni sociale neobisnuite, comunicare slaba non-verbala, modele de comportament restranse sau repetitive si utilizare anormala a limbajului.

Spre deosebire de alte tulburari de spctru autist, copiii cu sindrom Asperger sunt relativ normali in ceea ce priveste limbajul si inteligenta. Acesti copii au un vocabular diversificat si se pot implica intr-o multitudine de conversatii dar manipuleaza cuvintele intr-un mod diferit sau prezinta o lipsa de inflexiune in vorbire. Ei pot arata o incapacitate de a se exprima corespunzator in situatii de stres sau panica. Este posibil ca acestia sa nu inteleaga diferite forme de limbaj, cum ar fi umorul, ironia sau sarcasmul, chiar daca au o capacitate de limbaj normala.

Desi etiologia exacta pentru Asperger nu a fost inca identificata, se stie ca genetica si factorii de mediu joaca un rol important in patogeneza acestei afectiuni.

Recomandarile de terapie pentru Asperger includ formarea profesionala, terapia cognitiv-comportamentala, terapia fizica si logopedica, programele de antrnament parental, stabilizatorii de dispozitie si anxioliticele.

Ce este Autismul?

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare pe tot parcursul vietii, care afecteaza perceptia unui individ asupra lucrurilor care se petrec in jurul acestuia, impreuna cu o interactiune sociala slaba cu ceilalti.

De asemenea, se refera la un set de conditii complexe in dezvoltarea creierului caracterizat prin dificultati si anomalii in interactiunea sociala,comunicare verbala si nonverbala si modele de comportament repetitiv, care pot varia in functie de severitate.

Chiar daca procesul patologic fundamental al autismului incepe in primele etape ale dezvoltarii creierului, cele mai semnificative semne si simptome ale autismului vor aparea in jurul varstei de 2-3 ani. 

Aceste simptome se pot agrava treptat in timp, iar unii copii pot atinge chiar etapele de dezvoltare la o viteza normala inainte de inceperea regresiei.

Etiologia exacta a autismului nu a fost inca identificata, dar exista o predispozitie genetica clara asociata cu factorii de mediu.

Principalele simptome si semne ale unui copil cu autism includ urmatoarele: o triada de trasaturi cum ar fi comunicarea verbala si nonverbala afectata si comportamentul restrans si repetitiv. Alte caracteristici pot include stereotipii motorii( miscari repetitive ale diferitelor actiuni) si verbale, comportamentul compulsiv, rezistenta la schimbare, comportamentul ritualic, auto-vatamarea, etc.

In concluzie, sunt unele asemanari, dar si multe deosebiri intre autism si sindrom Asperger:

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare legata de autism, ce se caracterizeaza prin interactiuni sociale slabe, pedanterie in vorbire cu interese foarte restranse.

De fapt, copilul cu Asperger va arata de multe ori ca un copil normal cu un comportament destul de diferit.

Distribuie articolul pe