This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Despre autism
Să privim dincolo de spectru
Nu-ți pierde speranța
Despre autism
Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifestă în mod evident în jurul vârstei de 2-3 ani, în principal din cauza lipsei sau întârzierii dezvoltării limbajului, și secundar, din cauza altor deficiențe, cum ar fi stereotipiile, absența contactului vizual sau dificultăți în stabilirea relațiilor sociale.
Simptomele apar treptat și sunt vizibile după vârstă de 6 luni, devin notabile în jurul vârstei de 2-3 ani și tind să continue până la vârstă adultă, deși în forme mai estompate.
Care sunt simptomele?
Dezvoltarea socială
Unul dintre semnele clare ale autismului este lipsa interacțiunii sociale și acesta este vizibil încă din copilărie. Bebelușîi autiști acordă mai puțînă atenție stimulilor sociali, zambetelor, nu își întind mâinile și corpul pentru a fi luați in brațe, nu prezintă forme de mimica pentru a exprimă disconfortul (dacă este ud, murdar,, dacă ii este foame),nu răspund la propriul nume și nu mențin contactul vizual. Copiii afectați de autism nu se apropie spontan de ceilalți, nu se întorc când sunt strigați pe nume, nu imită și nu răspund la emoții.
Comunicarea
Limbajul reprezintă o deficiență pentru aproximativ o treime și jumătate dintre cei afectați de autism. Deficiențele în vorbire, comunicare, sunt vizibile încă din primul an de viață și pot include ecolalia, gesturi neobișnuite, grad de reacție diminuat. Copilul autist nu își folosește vocea pentru a atrage atenția, nu dezvoltă în mod spontan gesturi pentru a exprimă cererea, refuzul, sentimentele. Ecolalia (repetare de cuvinte sau fraze) este foarte des întâlnită la copiii cu autism, fiind uneori singură formă de limbaj verbal la care copilul poate ajunge.
Activități repetitive
Majoritatea copiilor cu autism dezvoltă comportamente repetitive, clasificate astfel: stereotipii - mișcări repetate (deschiderea și închiderea ușilor, lovirea sau zgârierea unei jucării, aprinderea și stingerea luminii, rotirea capului, invartitul rotițelor, etc); comportament compulsiv - acțiune repetitivă și persistența fără a avea un rezultat care să ofere plăcere sau recompensă; automutilare - comportament autoagresiv (ciupit, mușcatul mâinii, lovitul capului).
Care sunt cauzele?
Cercetătorii încă fac eforturi pentru a descoperi cauzele autismului., însă există câteva presupuneri:
- moștenirea unor anomalii genetice și cromozomiale
- deficit nutrițional în prima parte a sarcinii
- unele infecții materne în timpul sarcinii (cum ar fi rubeolă)
- nașterea prematură
- macrocefalia (creșterea anormală a materiei nervoase cerebrale)-cauza a 20% din cazurile de autism
- boli autoimune ale mamei
- expunerea la poluare cu metale grele și particule a mamei în timpul sarcinii
De ce este autismul așa de greu de diagnosticat?
Principala caracteristică a autismului este varietatea, acesta apărând și manifestându-se în diverse forme. Nu există doi autiști la fel și nici nu este obligatoriu ca toate simptomele și manifestările să se regăsească în toate cazurile. Simptomele se prezintă sub diferite forme, la diferite vârste de dezvoltare sau cronologice.
În cadrul întârzierilor comportamentale din autism apar deficiențe pe următoarele paliere: dezvoltarea senzorială, cognitivă, comunicare și limbaj, interacțiune socială, atenție, spectrul emoțiilor, jocul cu alți copii de aceeași vârstă, întârzieri de imitație și dezvoltarea abilităților de autoservire. Excesele comportamentale fac referire la accesele de furie, agresivitate, auto-mutilare, agresiune, comportamentele ritualice și auto-stimulatoare, obsesive, stereotipe, hiperkinetism. Mulți indivizi cu întârzieri în dezvoltare prezintă însă o serie de comportamente tipice sau normale, unele dintre ele purtând denumirea de „talente izolate” sau „eclave de funcționare intelectuală intactă”: memoria, motricitatea, interesele speciale.
Eterogenitatea extremă în prezentarea fenotipică din TSA prezintă provocări investigative și clinice în evaluarea severității simptomelor. Această eterogenitate poate fi atribuită, cel puțin parțial, diferențelor în caracteristicile individuale (vârsta cronologică, coeficientul de inteligență (IQ) și nivel limbajului) care nu au legătură cu trăsăturile de bază ale autismului însă afectează fenotipurile comportamentale din autism, mascând posibila severitate a simptomelor
Diagnosticarea se realizeaza prin consultul la medicul specialist psihiatru si evaluarea psihologica.
Prin programe intensive de terapie, copilul poate progresa foarte mult, iar comportamentul social devine mai adecvat. Astfel, și părintele va fi instruit și va învață cum să îi înțeleagă reacțiile și ce tehnici de modificare comportamentală să aplice.
La Clinica Alegria suntem alături de tine
Clinica Alegria îți oferă pachete personalizate de terapie ABA, în funcție de nevoile copilului tău și de recomandările medicului psihiatru.
Astfel, pe baza unui bilet de trimitere, beneficiezi de un consult inițial la medicul psihiatru și două controale, timp de trei luni de zile, gratuit. De asemenea, ședințele de terapie ABA se pot personaliza în funcție de nivelul de dezvoltare al copilului tău.
Vă așteptăm cu drag în clinica noastră! Copilul tău se va simți iubit, apreciat, și, cel mai important, terapia aplicată îl va ajută să se autodepășească!
Te așteptăm la Clinica Alegria
Fă o programare chiar acum
Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau vrei să faci o programare, te invităm să ne contactezi telefonic. Îți vom răspunde cu drag la toate întrebările tale.