fbpx Skip to content

Depășirea depresiei postpartum: ca mamă nouă, e important să cauți sprijin!

Depășirea depresiei postpartum: ca mamă nouă, e important să cauți sprijin!

Să devii mamă este adesea considerată una dintre cele mai fericite experiențe din viața unei femei. Cu toate acestea, pentru unele femei, tranziția în maternitate poate fi însoțită de sentimente de tristețe, anxietate și lipsă de speranță. Acest fenomen este cunoscut sub numele de depresie postpartum (DPP) sau depresie postnatală, o tulburare de dispoziție care afectează aproximativ 10-20% dintre noile mame.

Simptomele depresiei postpartum

Simptomele depresiei postpartum pot varia de la ușoare, la severe, și de obicei se dezvoltă în primele săptămâni după naștere. Dacă vă simțiți sub influența unora dintre următoare simptome comune ale DPP, ne puteți contacta oricând:

 • Tristețe, plâns și sentimente de copleșire
 • Anxietate sau îngrijorare excesivă
 • Oboseală, dificultăți de somn și schimbări în apetit
 • Sentimente de vinovăție, rușine sau inadecvare ca mamă
 • Lipsa de interes pentru activitățile de care v-ați bucurat anterior
 • Dificultate în crearea de legături cu bebelușul dumneavoastră
 • Gânduri de auto-vătămare sau vătămare a bebelușului dumneavoastră

Cauzele depresiei postnatale

Nu există o singură cauză a depresiei postnatale, dar există mai mulți factori care pot crește riscul unei femei de a dezvolta DPP. Aceștia includ:

 1. Schimbări hormonale: după naștere, nivelurile de hormoni ale unei femei scad dramatic, ceea ce poate declanșa schimbări în dispoziție și poate duce la depresie.
 2. Istoric de depresie sau anxietate: Femeile care au un istoric de depresie sau anxietate sunt mai susceptibile să experimenteze DPP.
 3. Lipsa de sprijin social: Femeile care nu au parte de sprijin din partea familiei sau prietenilor sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta DPP.
 4. Evenimentele stresante din viață: evenimente stresante precum probleme financiare, probleme de relație sau o perioadă de sarcină / naștere dificilă pot crește riscul de DPP!

Opțiuni de tratament pentru depresia postpartum

Cu toate că depresia postpartum poate fi o afecțiune dificilă de gestionat, există multe opțiuni de tratament disponibile care pot ajuta femeile să se recupereze și să se simtă mai bine atât în pielea lor, cât și, cel mai important, față de nou-născut!

 1. Terapia

Terapia este o opțiune comună de tratament pentru depresia postnatală. Femeile care se confruntă cu acest tip de depresie pot beneficia de discuțiile cu un terapeut care poate să le ajute să lucreze prin emoțiile lor și să dezvolte strategii de adaptare. Terapia comportamentală cognitivă este o formă de terapie deosebit de eficientă pentru depresia postpartum. Aceasta se concentrează pe identificarea și schimbarea modelelor de gândire negative care pot contribui la stările negative.

 1. Medicația

Medicația antidepresivă poate fi, de asemenea, eficientă în tratarea depresiei postpartum. Inhibitorii selectivi ai receptării serotoninei sunt un tip de antidepresiv care este adesea prescris pentru DPP. Aceste medicamente funcționează prin creșterea nivelurilor de serotonină din creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției. Unele femei vor ezita să ia pastile pe durata alăptării, însă trebuie să știe că în ziua de azi există multe medicamente care sunt complet sigure! 

 1. Grupurile de suport 

Alăturarea unui grup de suport poate fi o parte valoroasă a tratamentului pentru depresia postpartum. Aceste grupuri pot oferi un mediu sigur și de sprijin în care femeile pot împărtăși experiențele lor și pot conecta cu alții care trec prin lupte similare. Grupurile de suport pot fi găsite în multe comunități, iar grupurile online sunt, de asemenea, disponibile.

 1. Îngrijirea de sine

Îngrijirea de sine este o parte importantă a tratamentului care este deseori neglijată. Femeile care se luptă cu DPP ar trebui să prioritizeze propriile nevoi cel puțin o perioadă și să-și facă timp pentru activități care le plac. Exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și suficient somn sunt, ca întotdeauna, cele mai importante.

***Indiferent ce cale de tratament ați alege, nu uitați că echipa de profesioniști de la Clinica Alegria este mereu aproape de dumneavoastră!

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.