Copilăria este cea mai importantă etapă din viața unui om. Copiii au nevoie de o legătură afectivă puternică cu părinții lor, au nevoie să se simtă în siguranță, protejați, iubiți. Indiferent dacă au sau nu o zi bună, este necesar ca adulții să le poată oferi copiilor atenție și afecțiune, necesare dezvoltării lor și importante în viața de adult. Copiii își exprimă cel mai bine emoțiile prin intermediul jocului. Jocul este o bună cale de comunicare cu cei mici. De asemenea, cu exuberanța și încântarea pe care o prilejuiește, poate reduce stresul parentajului și poate facilita crearea conexiunii afective profunde dintre părinte și copil, precum și încrederea pe care o au aceștia.
Când lucrurile decurg normal în lumea copiilor, jocul devine un vast teritoriu, în care predomină energia, voioșia și creativitatea, copiii simțind că stăpânesc mediul, explorând și găsind înțelesul lucrurilor noi.
Parentajul prin joc începe cu jocul, însă poate include exprimarea emoțiilor, negocierea regulilor, confesiuni, pregătirea pentru școală, ascultarea temerilor etc.
Instinctul de a se juca este prezent la toți copiii imediat după naștere și se manifestă pe deplin la doi-trei ani. Fiecare copil pătrunde în acest univers al fanteziei și imaginației bucurându-se de el după voie.
Uneori, copiii nu pot stabili sau restabili cu ușurință legături, în special când se simt izolați și nu doresc să comunice. În astfel de situații este recomandat să petrecem mai mult timp cu cei mici, fără a institui pedepse, a ne enerva sau a-i critica. Fiind descurajați sau pedepsiți că încearcă să se vindece afectiv prin joc, cei mici se închid în ei. Parentajul prin joc este cheia pe care copiii o pot folosi pentru a ieși din izolare, iar interacțiunea blândă cu aceștia îi ajută să-și construiască încrederea în ei înșiși.
Aceștia se joacă și ca să învețe lucruri noi despre lume. Copiii de doi-trei ani și preșcolarii consideră jocul drept „a face ce vrei”. Autonomia aceasta este legată de puterea pe care o are jocul. Alegând ce să facă, probabilitatea de a se implica tot mai mult în activitate este mare.
Câteva sfaturi pentru părinții care doresc să se joace cu copiii lor:
- Părinții nu domină jocul, au grijă ca cei să-și amintească că jocul este activitatea lor principală;
- Iau în serios joaca copiilor;
- Nu-i judeca pe cei mici;
- Nu impun interdicții;
- Le oferă spațiu copiilor;
- Nu intră în luptă de putere;
- Îi laudă;
- Îi încurajează;
- Le oferă spațiu.
Autor: Mitrofan Maria Mădălina, Psiholog clinician