fbpx Skip to content

Cum influențează ascultarea activă relația părinte-copil (și cum o poți practica)

Cum influențează ascultarea activă relația părinte-copil (și cum o poți practica)

Comunicarea în familie poate fi îmbunătățită cu ajutorul câtorva practici sănătoase legate de modul în care ne ascultăm unii pe alții –  dintre tipurile de ascultare, cel pe care îl abordăm astăzi este ascultarea activă, în care ne folosim de toate simțurile pentru a înțelege atât mesajele verbale cât și cele non-verbale pe care interlocutorul nostru le transmite. Pentru părinți, să înveți să asculți activ înseamnă să înțelegi ceea ce copilul tău comunică – prin schimbări mici, aceștia se vor simți ascultați, prețuiți și înțeleși.

Așadar, cum poți să fii un ascultător activ? Rețeta Alegria pentru ascultarea activă conține câteva ingrediente importante pe care să le adaugi întotdeauna în discuțiile cu copilul tău pentru a excela în arta de a-l asculta:

Atenția ta completă – ascultarea activă presupune atenția ta exclusivă, astfel că atunci când cel mic vine spre tine sau inițiezi tu o conversație, asigură-te că nu veți fi deranjați de televizor, telefon sau alte activități. Pregătește-te să arăți empatie față de ceea ce urmează să asculți și să pui întrebările potrivite la momentul potrivit, fără să întrerupi. 

La același nivel – pentru că vorbim atât de limbajul verbal, cât și de cel non-verbal, odată ce sunteți doar voi doi, asigură-te că vă aflați la același nivel și că vă puteți privi în ochi fără probleme. Cel mic va căuta în mod subconștient semne din partea ta pe toată durata conversației pentru a se asigura că este cu adevărat ascultat. Menține-ți o postură relaxată, fără a-ți încrucișa brațele, și situează-te în așa fel încât poziția ta să exprime deschiderea către conversația voastră.

Exprimă-te non-verbal – dacă îți faci griji că nu vei găsi cuvintele potrivite, nu uita că uneori, copiii au nevoie doar de prezența ta pentru a se simți în siguranță. Ascultarea activă îți implică toate simțurile pentru că în timpul conversației, îl poți ține pe cel mic în brațe, puteți sta relaxați împreună și poți acorda atenție limbajului corpului celui mic pentru a-ți da seama ceea ce copilul vrea să spună, ce nu vrea să spună și ceea ce nu va spune fără sprijinul tău;

Găsește emoțiile – în funcție de vârstă, cel mic poate fi mai mult sau mai puțin priceput în a-și exprima cu adevărat emoțiile. Tocmai de aceea, odată ce îți iei rolul de ascultător activ, trebuie să găsești sentimentele pe care cel mic le-a resimțit în acțiunile pe care ți le-a povestit. Acest pas îl va ajuta pe termen lung în dezvoltarea inteligenței emoționale.

Reflectă – prinde fiecare poveste sau emoție pe care cel mic ți-o transmite și, ca o oglindă, arată-i că ai înțeles imaginea completă. Repetă întocmai cuvintele folosite de acesta pentru a-l face să se simtă înțeles și ascultat cu adevărat. 

Intuiește și confirmă – părinții nu își înțeleg întotdeauna copiii, iar asta este perfect în regulă. Odată ce ai înțeles și repetat mesajul, sumarizând și adăugând perspectiva ta asupra sa, ai inițiat comunicarea necesară pentru înțelegere. Copilul îți va spune cu siguranță dacă i-ai intuit greșit emoțiile, iar faptul că încerci să înțelegi îl va face să comunice mai mult. Folosește propoziții scurte, care să îl facă pe cel mic să își continue povestea și să îți confirme sau să îți infirme presupunerile: ”Dacă am înțeles corect, ce s-a întâmplat te-a făcut să te simți…”, solicitând astfel ca cel mic să îți transmită convingeri, sentimente și experiențe.  (Weger Jr. și colab., 2014).

Ascultă activ! – fie că ai parcurs acest articol pentru a comunica mai eficient cu cel mic sau pentru a afla cât de potrivit comunicați acum, să fii un ascultător activ poate fi un exercițiu terapeutic în toate interacțiunile tale de zi cu zi. 

Surse bibliografice

Bonchiș(2006). Introducere în psihologia personalității. Oradea. Editura Universității din Oradea.

Weger et al (2014). The Relative Effectiveness of Active Listening in Initial Interactions. 

International Journal of Listening, 28(1), 13–31. doi:10.1080/10904018.2013.813234 

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.