fbpx Skip to content

Controlează-ți furia înainte ca aceasta să te controleze

Controlează-ți furia înainte ca aceasta să te controleze

Știm cu toții ce este furia, fiecare dintre noi am simțit puterea acestei emoții în diverse momente ale vieții: fie ca o supărare trecătoare, ori ca furie cu drepturi depline. Furia este o emoție umană complet normală, de obicei sănătoasă. Dar când scapă de sub control și devine distructivă, poate duce la multiple probleme – probleme la locul de muncă, în relațiile personale și în calitatea generală a vieții. Furia poate face să te simți ca și ai fi la mila unei emoții imprevizibile și puternice. 

Natura fricii

Furia reprezintă o stare emoțională care variază în intensitate de la iritație ușoară la furie intensă și furie. Asemenea altor emoții, este însoțită de schimbări fiziologice și biologice; atunci când te enervezi, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, la fel ca și nivelul hormonilor energetici, adrenalinei și noradrenalinei. Furia poate fi cauzată atât de evenimente externe, cât și interne. Ai putea fi supărat pe o anumită persoană (cum ar fi un coleg sau supraveghetor, manager) sau eveniment (un blocaj de trafic, un zbor anulat), sau furia ta ar putea fi cauzată de îngrijorări frecvente, ruminații cu privire la problemele personale. De asemenea, amintirile despre evenimente traumatice pot declanșa, de asemenea, sentimente de furie.

Exprimarea furiei

Oamenii folosesc o varietate de procese, atât în mod conștient, cât și inconștient, pentru a face față sentimentelor negative. Cele trei abordări principale sunt exprimarea, suprimarea, și starea de calmitate. Exprimarea sentimentelor de furie într-o manieră asertivă – nu agresivă – este cea mai sănătoasă cale de a realiza acest lucru. O persoană, pentru a face acest fapt, trebuie să învețe clarifice nevoile sale, și să le îndeplinească, fără a-i răni pe alții. A fi asertiv nu înseamnă să fii insistent sau exigent, ci să fii respectuos cu tine și cu ceilalți. 

Furia neexprimată poate crea alte probleme. Aceasta poate duce la expresii patologice de furie, cum ar fi comportamentul pasiv-agresiv sau o personalitate care pare perpetuu cinică și ostilă. Oamenii care în mod constant critica totul, și fac comentarii cinice, nu au învățat să-și exprime în mod constructiv furia lor. 

Strategii pentru controlul furiei

Relaxare 

Instrumentele simple de relaxare, cum ar fi respirația profundă și imaginile relaxante, pot ajuta la calmarea sentimentelor de furie. Există cărți și cursuri care vă pot învăța tehnici de relaxare, și odată ce ați învățat tehnici, puteți apela la ele în orice situație. Dacă sunteți implicați într-o relație în care ambii parteneri sunt irascibili, ar putea fi o idee bună pentru ca amândoi să învățați aceste tehnici.

Câțiva pași simpli pe care îi puteți încerca: 

  • Respirația profundă, din diafragmă; respirația din piept nu te va relaxa. 
  • Utilizați imagini pentru a vizualiza o experiență relaxanta, fie din memorie sau imaginație. 
  • Practicarea yoga,  exerciții pentru relaxarea mușchilor;

Restructurarea cognitivă

Acest lucru indică schimbarea modului de gândire asupra evenimentelor cauzatoare de furie. Persoanele care se simt furioase tind să vorbească în termeni foarte colorați, ce reflectă gândurile lor interioare. Când ești furios, gândirea ta poate fi exagerată și prea dramatică. Încearcă să înlocuiești aceste gânduri cu unele mai raționale. De exemplu, în loc să-ți spui, “oh, e groaznic, e groaznic, totul e distrus,” spune-ți, “e frustrant, și e de înțeles că sunt supărat din cauza asta, dar nu e sfârșitul lumii și să te enervezi nu o va rezolva oricum.” Totuși, este probabil nevoie de ajutorul unui specialist pentru a învăța tehnici de restrcturare și resemnificare a gândurilor ce pot conduce la furie.

Rezolvarea problemelor

Uneori, furia și frustrarea noastră sunt cauzate de probleme foarte reale și inevitabile în viața noastră. Nu toată furia este văzută ca fiind deplasată, negativă și de multe ori este un răspuns sănătos, pozitiv, natural la aceste dificultăți. Există, de asemenea, o credință culturală că orice problemă are o soluție, și se adaugă la frustrarea noastră atunci când aflăm că acest lucru nu este întotdeauna valabil. Cea mai bună atitudine pentru a aduce la o astfel de situație, atunci, nu este concentrarea pe găsirea soluției, ci mai degrabă pe confruntarea cu problema.

O mai bună comunicare

Persoanele care simt furie tind să sară la concluzii pripite și să acționeze pe ele, iar unele dintre aceste concluzii pot fi foarte inexacte. Primul lucru de făcut dacă sunteți într-o discuție aprinsă este încetinirea  răspunsurilor. Nu spune primul lucru care îți vine în minte, dar încetinește și gândește-te bine la ce vrei să spui. În același timp, ascultați cu atenție la ceea ce comunică cealaltă persoană și să ia timp înainte de a răspunde. Ascultă, de asemenea, la ceea ce stă la baza furiei. De exemplu, vă place o anumită cantitate de libertate și spațiu personal, în schimb partenerul dorește mai multă conexiune și apropiere. 

 

Dacă simțiți că furia ta este într-adevăr scăpat de sub control, în cazul în care are un impact asupra relațiilor pe părți importante ale vieții tale, s-ar putea lua în considerare nevoia de consiliere psihologică pentru a învăța să se ocupe de ea mai bine. Un psiholog, profesionist autorizat în sănătate mintală poate lucra cu tine în dezvoltarea unei serii de tehnici pentru schimbarea gândirii și a comportamentului tău.

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.