Violenta este un comportament invatat.
De accea, este deosebit de important sa ajutati copiii sa invete ca violenta nu este un mod sanatos de solutionare a conflictelor. Comportamentul violent incepe adesea cu amenintari verbale, dar in timp escaladeaza prin abuz fizic. Exista unele lucruri care pot face o persoana sa devina violenta: un istoric de abuzuri in copilarie, un istoric de comportament violent, stima de sine scazuta si sentimente de deznadejde in cea mai mare parte a timpului, abuz de alcool sau consum de droguri.
Violenta fizica este atunci cand persoana este supusa unor actiuni care ii provoaca durere fizica. Cand cineva foloseste o parte a corpului sau un obiect pentru a abuza alta persoana. Poate fi lovire, tras de par, muscatura sau orice alt tratament dur, amenintare cu o arma sau obiect care poate rani sau expunere deliberata la mediu sever.
Violenta emotionala este atunci cand persoana este umilita, poreclita, intimidata, amenintata cu abandonul. Cand este izolata social si nu i sa permite sa aiba contact cu familia sau cu prietenii sau atunci cand este controlata prin amenintarea de a dauna persoanei sau familiei sale.
Violenta sexuala are loc atunci cand persoana este obligata la relatii sexuale fortate, i se impune sa-si demonstreze partile intime ale corpului, sa priveasca sau sa atinga partile intime ale altei persone, umilirea, criticarea sau incercarea de a controla sexualitatea unei personae, acuzatii neintemeiate de promiscuitate sau infidelitate.
In urma actiunilor violente sunt dezvoltate comportamente de tip pasiv, una dintre consecinte fiind implicarea in relatii umilitoare unde persoana joaca rolul de “victima” sau agresiv in care este mascata o scazuta stima de sine, acoperite prin atitudine dominatoare.
In terapia sandplay prin joc simbolic copiii imping limitele, gasesc solutii problemelor, isi dezvolta creativitatea. Interesul se extinde creand dorinta de a explora, de a prelua informatii si experiente noi si de a extinde sinele in acest proces.
In terapia adultilor permite exprimarea unor subiecte dificile, accesarea unor emotii blocate, aduce in prim plan subiecte ce au fost sau sunt greu de gestionat. Jocul cu nisipul potenteaza constiinta de sine si ofera adultilor oportunitatea si abilitatea de a lucre in profunzime acele zone rezistente la transformare ale vietii lor.
Sursa imagine: https://www.freepik.com/