fbpx Skip to content

Ce este homeopatia?

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului folosind medicamente obtinute din substante de origine minerala, vegetala si animala, prepararate prin procese specifice care trateaza organismul ca un intreg.

Sublinez cateva din adevarurile homeopatiei:

Homeopatia nu este fitoterapie sau un alt tip de fitoterapie.

• In homeopatie nu se folosesc doar substante naturale.

• Preparatul homeopat nu este supliment alimentar, ci medicament.

• Nu este adevarat ca homeopatia nu este nerecunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

• Homeopatia nu este indentica cu placebo.

• Exista studii experimentale si clinice care fundamenteaza medicamentul homeopatic

• Homeopatia este o metoda de terapie care alaturi de metoda terapeutica clasica( alopatia), realizeaza abordarea bolii si a  bolnavului conform unor principii enuntate inca din antichitate.

• Hipocrate, parintele medicinei, le-a enuntat si ele sunt perfect valabile regasindu-se in mecanismele fizioliogice.

Acestea sunt:

• principiul contrariilor si cel al deviatiei pe baza carora s-a realizat medicamentul alopatic

• principiul similitudinii si cel al identitatii (Similia similibus curantur/Aequalia aequalibus curentur care stau la baza medicamentului homeopatic).

Acesta inseamna ca medicamentul alopatic actioneaza prin mecanisme care combat efectele bolii( antiinflamator, antibiotic etc) sau le deviaza pe alta cale, iar medicamentul homeopatic actioneaza prin mecanisme asemanatoare sau identice cu cele ale bolii, care duc la reglarea dezechilibrelor produse in organism prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului( mecanismul de tip feeback)

Practic orice substanta poate deveni medicament homeopatic daca este studiata conform metodologiei homeopate.

Realizarea de provinguri homeopate(prin administrarea la omul sanatos de dilutii homeopatice) in urma carora se realizeaza patogeneza homeopatica(tabloul de semne si simptome specifice)

Medicamentul homeopatic a fost si este in continuare studiat de specialisti homeopati existand atat abordari teoretice, studii experimentale, precum si studii clinice.

Persoanele care nu inteleg specificul metodei nu pot aborda o cercetare stiintifica reala in domeniul homeopatiei.

Dintre cercetarile recente realizate in lume de importanta deosebita sunt cele prin microscopie electronica(India, Belgia) care au evidentiat prezenta de nanoparticule in  dilutiile inalte homeopatice( homeopatia este nanomedicina).

In homeopatie, medicul realizeaza prin anamneza specifica homeopatica o individualizare a tratamentului pentru fiecare bolnav, aceasta insemnand ca aceiasi boala se poate trata cu zeci de medicamente homeopatice diferite, dintre care medicul are de ales medicamentul potrivit(similimum).

De aceea,medicamentul clasic homepatic nu poate prezenta prospect, el adresandu-se unui tablou specific de boala (nu unei anumite afectiuni) care trebuie indentificat si selectat de catre medic prin similitudine cu tabloul de boala al fiecarui pacient.

Concluzii:

Cei care s-au tratat cu succes cu medicamentele homepatice nu au nevoie de sustinerea stiintifica pentru a intelege forta acestei terapii, dar pentru o intelegere adevarata trebuie spus ca stiinta zilelpr noastre a ajuns sa descifreze misterul dilutiilor homeopatice, acele dilutii foarte mari la care medicamentul homeopatic actioneaza. 

Homepatia a acumulat in cele peste doua secole de existenta milioane de cazuri tratate si rezolvate cu succes.

Sa transmitem pacientilor efectele benefice pe care le poate aduce administrarea de medicamente homeopatice, efecte care apar nu de putine ori in situatii in care medicamentele clasice se dovedesc neputincioase. Medicii homeopati sunt cei care au cautat si alte modalitati de a-si ajuta pacientii si al caror studii in acest domeniu este o provocare de fiecare zi cu fiecare pacient.

Photo by Laura Olsen on Unsplash

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.