Autostimularea este un comportament extrem de puternic si perturbant, pe care copilul il gaseste de obicei mult mai placut decat orice alta activitate. Este un comportament repetitiv, stereotip care are ca si functie satisfactia senzoriala.
Autostimularea poate implica cele 5 simturi si are diverse forme. Dintre cele mai evidente implica miscarea corpului: leganatul, fluturatul mainilor, invartit in cerc. Privitul mainilor presupune tot miscarea corpului, dar are si o componenta vizuala. Privitul este mai degraba o forma pura de autostimulare vizuala, asa cum este privitul obiectelor care se misca de-a lungul unor linii vizuale.
Cand un copil diagnosticat cu TSA interactioneaza cu o jucarie, se poate observa adesea ca jucaria nu este folosita conform functiei sale (invarteste rotile de la masina in loc sa o plimbe,scutura diverse obiecte: hartia, frunzele).
De asemenea, autostimularea este reprezentata de ritualuri si obsesii, care pot fi diverse: alinierea obiectelor, insistenta ca obiectele sa nu fie mutate din locul lor (de exemplu mobila, jucariile), discutarea obsesiva a acelorasi subiecte, inchisul si deschisul usilor, alinierea hainelor, aprinsul si stinsul luminii.
Angajarea in astfel de comportamente este un mijloc adaptativ de a gasi satisfactie.
O functie a autostimularii este reducerea frustrarii si stresului in perioadele de tranzitie de la o activitate la alta, in cazul unui raspuns incorect. Comportamentul indeplineste functia de calmare a persoanei respective, dar si de blocare a sursei frustrarii.
In timp, autostimularea devine din ce in ce mai puternica. De aceea este important ca si copilul sa recurga la comportamente alternative, menite sa-i ofere aceeasi satisfactie ca si autostimularea.
Este esential sa se opreasca acest comportament de indata ce este observat, cel mai indicat ar fi sa fie oprit inainte sa inceapa, anulandu-l din start. Ar ajuta un prompt fizic iar dupa ce se opreste comportamentul, copilul sa fie redirectionat spre o alta activitate. Pe masura ce incepe sa manifeste comportament adecvat, are nevoie de recompensa adecvata.
Cristina Benga