fbpx Skip to content

4 exerciții care te ajută să (mai) scapi de anxietate

4 exerciții care te ajută să (mai) scapi de anxietate

Exercițiile pe care ți le-am pregătit astăzi sunt tehnici de grounding ce te vor ajuta să îți canalizezi energia în momentul prezent și să îți distragi atenția de la orice sentimente anxioase ai avea – poți salva aceste remedii pentru momentele când ai nevoie de un ajutor să te destresezi, iar în cazul în care încerci să tratezi anumite afecțiuni, îți mai spunem că aceste practici sunt utile în special în cazurile în care vorbim de disociere, PTSD, depresie, sau anxietate.

Așadar, cum preluăm controlul înainte să-l preia anxietatea?

Folosește un cub de gheață pentru a-ți trezi simțurile – concentrează-te pe modul în care temperatura diferită se simte pe pielea ta, cât durează până ce cubul de gheață se topește și cum se schimbă senzația pe parcurs.

 1. Concentrează-te pe corpul tău – pentru că simțurile sunt tot ce îți este necesar în exercițiile acestea, o soluție împotriva anxietății este o mai bună conectare din cap până în picioare cu propriul corp! În exercițiul acesta, concentrează-te pe modul în care părul îți cade pe umeri sau pe frunte, modul în care îmbrăcămintea se simte pe corpul tău, dacă brațele ți se simt amorțite sau nu, ascultă-ți cu atenție inima, stomacul, și… respiră!
 2. Folosește apa – fie că ești acasă sau într-un loc necunoscut, lasă apa să curgă pe mâinile tale, concentrează-te pe temperatura acesteia și pe modul în care se simte pe palmele și degetele tale. Poți alterna apa caldă cu apa rece și te poți concentra pe modul în care senzațiile se schimbă.
 3. Tehnica 5-4-3-2-1 – reprezintă o modalitate de a te folosi de toate cele cinci simțuri pentru a-ți regăsi calmul interior. Când simți că începi să te sufoci sau că anxietatea resimțită urmează să se transforme într-un atac de panică, dă-ți misiunea de a căuta următoarele:
  • 5 lucruri pe care le poți vedea – poate fi vorba de detaliile mici pe care le ratezi de obicei dacă ești într-un loc cunoscut sau după razele de lumină reflectate pe suprafețe sau obiecte colorate într-un mod atractiv;
  • 4 lucruri pe care le poți simți – orice îți activează simțul tactil se poate încadra: senzația îmbrăcămintei pe care o porți pe pielea ta, soarele care te încălzește sau textura sau greutatea unui obiect din apropierea ta;
  • 3 lucruri pe care le poți auzi – deseori blocăm sunete cărora mintea noastră s-a obișnuit să nu le mai acorde atenție, așa că poți asculta cu atenție pentru a detecta cântecul păsărilor, ticăitul ceasului sau pur și simplu vântul;
  • 2 lucruri pe care le poți mirosi – inspiră adânc și analizează modul în care miroase aerul din jurul tău – poți să apelezi la lumânări sau bețișoare parfumate sau chiar la parfumul tău preferat pentru a-ți stimula simțul olfactiv;
  • 1 lucru pe care îl poți gusta – pentru acest ultim pas, încearcă să ai la tine gumă, dropsuri sau orice gustare cu o aromă care îți place. În timp ce te bucuri de ele, concentrează-te pe gustul inițial și pe modul în care acesta se schimbă pe parcurs.

În cele din urmă, îți mai spunem că tehnicile acestea te vor ajuta în momentele tensionate, însă nu vor face atacurile de panică sau anxietatea să dispară în totalitate; te vor ajuta să ții în frâu sentimentul de teamă, însă dacă te confrunți constant cu disocierea, atacurile de anxietate sau panică și dacă acestea îți afectează anumite aspecte ale vieții, este vital pentru sănătatea ta mintală și emoțională să cauți ajutorul unui profesionist în sănătatea mintală.

Clinica Alegria este întotdeauna aici când ai nevoie de ajutor – vino să ne cunoaștem!

Articole recente

Appointment Form

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi informații legate de sănătatea mentală, precum și cu evenimentele și proiectele noastre viitoare.