terapia-sandplay-cu-nisip-autism-senzorial

Jocul cu nisip a fost introdus in practica psihologica cu scopul expres de a facilita procesul de vindecare si dezvoltare.

Ce este Sandplay Therapy?

Este o metoda terapeutica care face parte din grupa abordarilor psihologice de profunzime. Aceasta terapie a fost dezvoltata de psihoterapeuta Dora M. Kalff si are la baza psihologia junghiana. Pentru ca terapia prin jocul cu nisip lucreaza la nivel simbolic, permite sa acceseze aspecte subconstiente-inconstiente. Imaginea din cutie si jocul captureaza elementele esentiale ale peisajului interior, aducand la surafata ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent.

Cui se adreseaza?

terapia-sandplay-cu-nisip-autism-senzorial

Poate fi utilizata atat cu copii, cat si cu adulti. Este o metoda care permite copilului sa acceada la sens, iar acest acces se deruleaza sub forma unui proces ce presupune o reorganizare treptata, delicata, a lumii interioare si a dialogului cu lumea exterioara.
Jocul cu nisip potenteaza constiinta de sine si ofera adultilor oportunitatea de a lucra in profunzime acele zone ale vietii lor rezistente la transformare.
Faciliteaza un mediu de comunicare pentru clientii cu posibilitati de comunicare insuficiente sau blocate.

Cum se desfasoara Sandplay Therapy?

In terapia sandplay se folosesc o ladita cu nisip si o colectie de miniaturi. Clientul aseaza in ladita, in prezenta analistului care insoteste din punct de vedere terapeutic, figurine care il vor ajuta sa exprime sentimentele si experientele interne confuze. Principiul jocului permitand, printr-o remodelare exterioara continua, si o remodelare interioara. Pacientul se joaca pe sine in cutia cu nisip, configurand emotiile in mod vizibil, dand astfel ocazia potentialului natural de vindecare sa se manifeste. Cand si-a terminat creatia, clientul poate face comentarii, asociatii, poate evoca amintiri de la imaginea creata in nisip, astfel incat complexitatea lumii interioare sa poata fi integrata psihic. Vindecarea presupune accesul la acele aspecte ale vietii care necesita atentie in prezent si solicita o noua perspectiva. Ascultand si privind, terapeutul insoteste cu empatie si intelegere procesul de restructurare al clientului, instrumentul acestei reorganizari, simbolizarea capatand un sens.

Terapia cu nisip poate fi aplicata pentru persoanele care sufera de:

  • depresie
  • anxietate
  • situatii de viata traumatizante (divort, decesul cuiva din familie, violenta, abuz sexual, sindroame post-traumatice)
  • tulburari psiho-somatice
  • dificultati de adaptare

sandplaysandplay