grupuri tsa autism

In tulburarea de spectru autist (TSA), principalele arii afectate sunt: comunicarea si limbajul,socializarea si comportamentul. In acest context, este necesar ca o interventie eficienta sa se adreseze fiecareia dintre aceste arii.

Una din terapiile ce ajuta la ameliorarea unor probleme este Terapia de socializare.

Terapia de socializare se practica in grupuri mici de copii( 3-6) cu prezenta a 2 terapeuti-psihologi.

Scopul este pregatirea pentru integrarea in gradinite si scoli.

Obiectivele:

Exersarea salutului la venire si la plecare
Intelegerea / generalizarea si efectuarea intructiunilor primate, instructiuni individuale sau colective
Realizarea de activitati impreuna cu ceilalti copii
Implicarea in jocuri interactive
Initierea comunicarii
Dezvoltarea capacitatii de a-si astepta randul intr-un joc
Invatarea unor gesturi functionale cu scopul de a comunica
Incurajarea contactului vizual intre copii si cu terapeutii
Dezvoltarea abilitatilor de invatare prin imitare

Cine poate participa la aceste grupuri?

Copiii care sunt diagnosticati cu tulburare de spectru autist care au facut terapie comportamentala ABA si care au achizitii pe mai multe arii de dezvoltare.

Copiii vor fi inscrisi in grupul de socializare in urma unei evaluari complexe. (programari la tel 0770508524)

„Socializarea se realizează de-a lungul vieții unui individ și îl ajută pe acesta să se integreze în societate prin adaptarea la mediul socio-cultural. De asemenea, îi satisface individului nevoia de control, îi oferă siguranță prin adaptarea pe care acesta o dobândește pe durata procesului, dar și de afecțiune și atașament.”

În cadrul familiei copilul învață prin socializare un anumit model, un set de valori și anumite idealuri. În cadrul grupului de joacă copiii exersează diverse roluri, analizează o gamă variată de situații sociale și să relaționeze. La școală se transmit anumite valori sociale, modele culturale, dar și roluri și stiluri comportamentale.

În cadrul grupurilor se urmăresc obiective specifice atinse prin joc, dans și cântec. Printre cele mai importante obiective se numără: dezoltarea limbajului și a gesturilor funcționale (gata!, mai vreau!, bate palma!, dă noroc!), dobândirea flexibilității corpului (exersarea motricității fine și grosiere), înțelegerea și respectarea instrucțiunilor funcționale (vino!, stai jos!, ridică-te!). De asemenea, în cadrul grupului se realizază cel mai bine programul de generalizare, prin abordarea diferitelor teme, prin prezența mai multor persoane, a modului de a comunica ( dacă în camera de terapie se dau instrucțiuni pentru un singur copil, la grup se folosește pluralul).

Copiii interacționează unii cu alții și învață gesturi sociale, învață lucruri despre prietenie și cum să se comporte în cadrul grupului care are rolul de a îi pregăti pentru grădiniță sau școală.

Grupurile sunt structurate pe categorii de varste:

  • 2-4ani
  • 4-6ani
  • 7-9ani
Categorygrupuri, tsa
Tags,